Помер автор першого історичного атласу України Юрій Лоза

 

У вівторок, 14 вересня, на 72-му році життя від важкої невиліковної хвороби помер український історик, картограф і головний редактор видавництва “Мапа” Юрій Лоза.

Про це в фейсбуці повідомив громадський і церковний активіст Андрій Ковальов.

” (…) помер інтелектуал, видатний український картограф, головний редактор “Видавництво “Мапа”, історик, краєзнавець і великий патріот України, глобинéць Юрій Лоза”, – йдеться в повідомленні.

“Це людина, яка за висловом журналіста Ростислава Мартинюка, вперше за багато років реконструювала адміністративний дизайн Гетьманщини, він буквально “змив полуду з очей українців, які уявляли собі сотенно-полковий адміністративний устрій, як фестиваль скачущих на конях козаків – кочовиків. Юрій Лоза через свою роботу реставрував втрачені локальні ідентичності і відновив вестибулярний апарат української шляхти”, – зазначив Ковальов.

Лоза зробив величезний внесок в українську науку.

“Він залишив по собі велику кількість атласів і мап з історії України. Він доклав багато зусиль, щоб зламати багато насаджених московітами стереотипів, щодо історії України. Юрій Лоза – автор першого і найповнішого атласу історії України. Свого часу замахнувся на безпрецедентний проєкт – створення тритомного атласу з історії України. За життя пана Юрія побачив світ перший том – від найдавніших часів до Середньовіччя включно. Фантастичне енциклопедичне видання, рівних якому у науковому обігу просто не було і немає. Слава Богу, за життя пан Юрій встиг видати багато окремими виданнями карти з другого тому, як наприклад Мапу Гетьманщини у XVIII столітті, мапу Київського воєводства, мапу Волинського воєводства, мапу Української Кубані”, – розповів Андрій Ковальов.

Юрій Лоза народився 31 січня 1950 року на Полтавщині в родині інтелігентів, вихідців із давніх козацьких і шляхетських родин. Після закінчення із золотою медаллю Глобинської середньої школи № 1 1967 року вступив на географічний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка.

Працював у чотирьох київських установах – Науково-редакційному картоукладальному підприємстві ГУГК СРСР, видавництві “Українська Радянська Енциклопедія”, кооперативі “Картінформ”, а потім і донині – картографічному видавництві “Мапа”, яке очолював до останніх днів.

Чин похорону і прощання з Юрієм Лозою відбудеться в четвер, 16 вересня, о 10:00 на Байковому цвинтарі (біля крематорію).
Поховають історика поруч із могилою дружини на Звіринецькому кладовищі у Києві (вулиця Верхня, 21).

Читайте також:
Помер дослідник історії української Донеччини Олександр Добровольський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна