У Раді поки немає консенсусу щодо зміни кількості депутатів, – Стефанчук

 

Консолідованої позиції Верховної Ради у питанні внесення змін до Конституції України в частині зменшення кількості народних депутатів із 450 до 300 сьогодні ще не вдається знайти.

Про це заявив перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук, передає “РБК-Україна”.

“Зміни до Конституції – це така річ, де “Слуги народу” не вистачає. Адже нам потрібні 300 голосів в залі. Я просто відверто скажу, що зараз консолідацію інших фракцій щодо питання зменшення Ради до 300 (депутатів, – “Н”), відкликання нардепів та інших внутрішніх речей знайти поки не вдається”, – зазначив перший віцеспікер.

Водночас він висловив сподівання, що вдасться знайти консенсус із тими фракціями, які проголошували зміни до Конституції України в частині зменшення кількості народних депутатів у своїх виборчих програмах.

Конституційний Суд України 16 грудня 2019 року визнав конституційним законопроєкт №1017, який передбачає зменшення кількості народних депутатів із 450 до 300, а також запроваджує пропорційну виборчу систему.

Торік 4 лютого Верховна Рада попередньо схвалила законопроєкт №1017 “Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)”. У січні 2021 року Комітет ВР з питань правової політики повернувся до розгляду цього документу  та підтримав його.

Як відомо, конституційний склад Верховної Ради – 450 народних депутатів, які обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років.

Станом на 6 вересня 2021 року чисельність українського парламенту IX скликання – 421 народний депутат.

Читайте також:
ЦВК зареєструвала першого кандидата на довибори до Ради

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна