Монастирський виступає проти легалізації вогнепальної зброї

 

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський вважає за необхідне ухвалити в Україні закон про зброю. Проте виступає проти легалізації гладкоствольної вогнепальної зброї.

Про це він сказав у інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”, опублікованому в понеділок, 6 вересня.

“У нас відсутній закон про обіг зброї, один із тих базисних нормативних актів, який має врегулювати процес видачі, реєстрації, обігу зброї в країні. Я є одним із співавторів закону про зброю і прихильником того, що такий документ необхідний. Але водночас я не прихильник легалізації гладкоствольної вогнепальної зброї в державі – власне кажучи, роздачі пістолетів”, – заявив Монастирський.

Він вважає, що восени можливе повторне голосування у Верховній Раді щодо цього закону, і МВС “однозначно підтримуватиме” його ухвалення.

За словами міністра, йдеться про впорядкування цієї сфери: створення реєстру законної зброї, впровадження нормального сервісного порядку купівлі зброї та продовження дозволу на мисливську зброю.

“А якщо ми говоримо про незаконну зброю, то не варто переоцінювати: за зведеннями, кількість злочинів із використанням зброї не настільки велика, вона просто є піковою у суспільній свідомості: “десь вибухнула граната”. Тут допоможуть тільки профілактика і так звані місячники добровільної здачі зброї. Ті, хто тримають у себе привезену з АТО зброю, не можуть її віддати, побоюючись, що це загрожує відповідальністю їм і їхній родині”, – зазначив очільник МВС.

За його словами, ще однією проблемою є посттравматичний синдром у людей, які повернулися із зони бойових дій.

“У нас триває сьомий рік війни, і як показує практика міжнародних конфліктів, саме на сьомий рік розпочинаються найсерйозніші, пікові прояви цього синдрому”, – зазначив Монастирський.

Водночас, на його думку, наразі відсутня системна робота з ветеранами.

“У МВС є декілька ініціатив у цьому плані, тому що якщо ми не налагодимо таку роботу, питання незаконного обігу зброї та жахливих ситуацій, які виникають, залишиться гострим”, – заявив він.

Нагадаємо, 4 березня 2021 року Верховна Рада відхилила законопроєкт №4335 “Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї”, а також альтернативний до нього проєкт №4335-1.
Зокрема, законопроєкт №4335 пропонував дозволити придбання та зберігання зброї, тоді як альтернативний проєкт №4335-1 передбачав дозвіл і на її носіння.

Читайте також:
Рада береться за законопроєкт про зброю: аналіз Юрсотні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна