У Норвегії заборонили пісяти в бік кордону з Росією, інакше – штраф

 

 

У Норвегії місцевим мешканцям і туристам заборонили справляти малу нужду в бік Росії на кордоні з РФ під загрозою штрафу в розмірі майже 300 євро.

Про це повідомляє Barents Observer.

Як пише видання, в одному з найбільш популярних серед туристів місць біля річки Якобсельв (Ворйома) встановили табличку з написом No peeing towards Russia (“Пісяти в бік Росії заборонено”).

Більшість туристів зупиняється в цьому місці, щоб зробити селфі. Кордон із Росією проходить просто посередині річки, і за низької води до нього від берега становить лише кілька метрів.

На іншому боці річки з цієї точки добре видно російський прикордонний стовп.

За словами норвезького прикордонного комісара Єнса Хойлунна, він не в курсі якихось “конкретних подій останнім часом”, які призвели б до необхідності встановити таке попередження. Водночас він визнав, що прикордонники, які часто бувають у цьому районі,  попереджають людей усно ще “до того, як такі спроби переростуть в інцидент”.

“І поліція, і прикордонники, і прикордонний комісаріат намагатимуться запобігати інцидентам, які могли б призвести до порушення угоди з Росією, в тому числі випадкам образливої поведінки”, – зауважив Хойлунн.

При цьому він закликав усіх відвідувачів прикордонних районів уважно вивчити чинні правила, адже про події повідомлятимуть до поліції. А штраф у випадку “образливої поведінки” щодо сусідньої держави становитиме 3000 норвезьких крон (приблизно 292 євро).

До того ж, як нагадав комісар, на прикордонній території працює відеоспостереження.

“Знак розташований у місці, де часто зупиняються туристи, і часто для них це перша зупинка після довгої поїздки. Цілком ймовірно, що хтось із них піддавався тут спокусі помочитися”, – додав Хойлунн.

Починаючи з 1950 року, в Норвегії діє окремий закон, де прописано, що громадяни можуть і не можуть робити у прикордонних з Росією районах. У пункті 3, зокрема, зазначено, що “на кордоні заборонено образливу поведінку, спрямовану проти сусідньої держави або її влади”. За порушення закону може загрожувати штраф або тюремне ув’язнення до 3 місяців.

Сухопутний кордон Норвегії та Росії протяжністю 197,7 кілометра не змінювався з моменту встановлення в 1826 році. Норвегія є єдиним сусідом Росії, з яким та не воювала.

Читайте також:
Путін: Кордон Росії ніде не закінчується. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна