Президентка Естонії: Україна буде готова до вступу в ЄС не менш ніж через 20 років, а в НАТО – лише після деокупації

 

Президентка Естонії Керсті Кальюлайд вважає, що Україні знадобиться не менш ніж 20 років, перш ніж вона буде готовою до членства в ЄС, а вступити в НАТО наша держава зможе не раніше, ніж після повної деокупації всієї території.

Про це вона сказала в інтерв’ю виданню “Європейська правда” після саміту Кримської платформи.

“Я б хотіла, щоби Євросоюз був сміливішим у питанні розширення. Потрібне якесь рішення для Східних партнерів: чи ми пропонуємо їм повноцінне членство, чи створюємо новий формат для трьох держав, які мають амбіції (України, Молдови, Грузії – Ред.)“, – зазначила Кальюлайд.

Президентка запевнила, що сама є прихильницею просто розширення, але це забере дуже багато часу.

“Вступ до ЄС має купу умов. І, відверто, жодна з ваших держав не виконує критерії членства. Вам знадобиться із 20 років роботи, доки ви дійдете цієї готовності… Всі три країни мають проблеми з судами. Ви не підходите під вимоги членства в ЄС!” – наголосила Кальюлайд.

За її словами, Україні, Молдові та Грузії, можливо, допоміг би на євроінтеграційному шляху певний проміжний етап, а їхні економіки вже й зараз інтегруються з економікою ЄС.

“Ми готові допомагати цим змінам, але роботу виконувати вам. І це важка робота”, – зауважила президентка Естонії.

Що ж до членства в НАТО, то, на її думку, це стане можливим лише після того, як Україна поверне всі окуповані території.

“Естонія підтримує ПДЧ та зближення України з НАТО, але неясно, коли це стане можливим. Потрібно спершу дочекатися повороту історії”, – зазначила Кальюлайд.

На уточнююче запитання про те, чи є відновлення контролю над всією територією передумовою вступу України до НАТО, вона відповіла ствердно: “Абсолютно! Потрібно вирішення (конфлікту). Сподіваюся, через переговори. Рано чи пізно”.

Читайте також:

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна