Восени Україна знову спробує провести “нормандський саміт”, – Кулеба

 

Україна з осені повернеться до спроб організувати саміт “нормандської четвірки”.

Про це сказав в інтерв’ю “Радіо Свобода” міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

“Це є ключове завдання. Але тут, очевидно, треба буде чекати обрання нового німецького уряду і нового канцлера. Це завдання №1. Якщо саміт «нормандський» не спрацьовує, тоді треба шукати можливість двостороннього саміту. Це теж ті варіації, які є в розпорядженні дипломатії”, – зазначив Кулеба.

На запитання про те, чи можна очікувати найближчим часом переговорів Володимира Зеленського і Володимира Путіна, міністр відповів, що українська сторона зацікавлена в цій розмові, але поки що не бачить “готовності з російського боку до проведення цієї зустрічі”.

“Нормандський формат”, за словами голови МЗС, потребує нового імпульсу.

“Тобто те, як він працює зараз, він здатен утримувати ситуацію більш-менш в тому стані, в якому вона перебуває. Але Україні цього замало. Нам потрібно рухатися вперед – припинити обстріли, загибель українських військових і цивільних громадян, деокупувати наші території, змусити Росію вийти. Все це можна робити в «нормандському форматі», але потрібен інший рівень активності і отих самих славнозвісних комбінацій, до яких ми з вами вже зверталися”, – додав Кулеба.

Нагадаємо, що востаннє лідери “нормандської четвірки” – керівники України, Німеччини, Франції і Росії – проводили зустріч 9 грудня 2019 року в Парижі.
Відтоді через пандемію контакти перейшли в онлайн-режим, але Росія відмовляється від проведення нового саміту навіть таким чином. Тим часом у “нормандському” форматі час від часу відбуваються тільки зустрічі політичних радників керівників, але через позицію Росії вони теж практично не дають конкретних результатів.

Читайте також:
Путін не буде обговорювати “Північний потік-2” в межах Нормандського формату, як це пропонував Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна