Саміт Кримської платформи відкриє Джамала з піснею “1944”

 

Офіційну програму саміту “Кримської платформи”, який відбудеться 23 серпня в Конгресно-виставковому центрі “Парковий” у Києві, відкриє українська кримськотатарська співачка Джамала з піснею “1944”.

Про це повідомляє пресслужба Українського інституту.

Культурну програму, яка відбудеться на полях саміту, організовують Міністерство закордонних справ та Український інститут за підтримки Міністерства культури й інформаційної політики.

Серед елементів програми: мультимедійна галерея Stories of Crimea — імерсивна інсталяція про основні поворотні моменти тисячолітньої історії Криму, створена з використанням пісочної анімації, кримськотатарських орнаментів та картин українських і кримських художників; інтерактивна мультимедійна інсталяція “Тесеракт Крим”, яка символізує цілісність країни та важливість кожної людини; виставка “Символи Криму” – експозиція з 10 предметів та їхніх фото, які є цінним зв’язком з недосяжним домом для героїв проєкту.

Інсталяція “Зоряний Пил” української художниці Марії Куліковської повторює обриси Керченського півострова, де народилась та виросла мисткиня.

Інтерактивна відеостіна “Культурні скарби Криму” розповість іноземним делегатам про об’єкти, що є серцем культурної спадщини півострова: Скіфське золото, Херсонес Таврійський та Генуезьку фортецю, Ханський палац у Бахчисараї, а також про традиції кримських татар – народне мистецтво, мову, кухню та релігійне життя.

У проєкті віртуальної реальності “Рідний Крим”/We are Crimea відомі кримчани – Джамала, Олег Сенцов, Мустафа Джемілєв та Ахтем Сеітаблаєв – розповідають про місця своїх найтепліших спогадів у Криму, які кожен гість саміту зможе побачити і відчути через окуляри віртуальної реальності.

Через проєкт “Листи до Криму” гості саміту зможуть написати побажання мешканцям півострова, які одразу висвітлюватимуться на сайті Кримської платформи і будуть доступні в мережі. Музичний супровід події забезпечить етноджазовий колектив Усеіна Бекірова.

“Ми хочемо, щоб делегації, які перебуватимуть у Парковому, не просто перебували в оточенні голих стін, як зараз, а від першої хвилини були занурені в атмосферу Криму таким, яким ми його відчуваємо”, – зазначила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Для Кримської платформи також було створено власну айдентику, яка складається з логотипа і слогана “Крим – це Україна: сильніші разом”.

“Логотип Кримської платформи графічно представлений стовпами демократії, які зберігає Херсонес, і голубом – міжнародним символ свободи і миру. Це також акцент на тому, що метою Кримської платформи є повернення Криму під контроль України мирним, політико-дипломатичним шляхом. Разом ці символи поєднуються в обриси кримськотатарської тамги й українського тризуба, а синергія кольорів українського і кримськотатарського прапорів стає аналогію самого саміту, де об’єднання зусиль робить нас сильнішими на шляху до деокупації Криму”, – зазначають в Українському інституті.

Нагадаємо, Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму Росією, відповіді викликам у сфері безпеки, посилення міжнародного тиску на РФ, запобігання подальшим порушенням прав людини і захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Крім основного засідання, в рамках “Кримської платформи” передбачається провести чотири тематичних панелі про подальші кроки: невизнання спроби анексії Криму, мілітаризацію Азово-Чорноморського регіону, шляхи реінтеграції Криму через права людини і сталий розвиток та про відновлення прав кримськотатарського народу.

Після офіційної частини країни-учасники саміту підпишуть Кримську хартію – важливий міжнародний документ, яким підписанти ще раз засвідчать невизнання тимчасової окупації Криму.

Участь у першому саміті “Кримської платформи” підтвердили загалом 44 іноземних держави та організації.

Читайте також:
Кримська платформа працюватиме над визнанням Кримськотатарської національно-територіальної автономії, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна