Президент України змінив порядок здійснення помилування

 

Президент Володимир Зеленський вніс зміни в Положення про порядок здійснення помилування.

Про це йдеться в указі глави держави №373/2021 від 20 серпня.

У попередній редакції положення передбачалося, що від відбування покарання в порядку помилування після фактичного відбуття ними строків, встановлених частиною третьою статті 81 (умовно-дострокове звільнення від відбування покарання) Кримінального кодексу України, можуть бути звільнені “особи, засуджені за вчинення корупційних злочинів”.

Згідно з указом, тепер під цей пункт підпадають “особи, засуджені за вчинення корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов’язаних з корупцією, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції”.

Також документом передбачено, що у виняткових випадках за наявності надзвичайних обставин клопотання про помилування також може бути подано головою або іншим членом Комісії при президентові у питаннях помилування, Уповноваженим Верховної Ради з прав людини, радником-уповноваженим президента з прав дитини та дитячої реабілітації або уповноваженим президента з питань безбар’єрності. До такого клопотання долучаються будь-які документи, які мають значення для застосування помилування.

Також змінами до положення передбачено, що засідання Комісії при Президентові України у питаннях помилування “за наявності технічних засобів може бути проведено дистанційно в режимі відеоконференції”.

Читайте також:
Уряд Іспанії помилував ув’язнених каталонських сепаратистів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна