На ЧАЕС запустили сховище відпрацьованого ядерного палива

 

Введення в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива забезпечить незалежність України від Російської Федерації у сфері зберігання відпрацьованого ядерного палива.

Про це в п’ятницю, 20 серпня, під час відкриття ЦСВЯП сказав міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє пресслужба відомства.

Зазначається, що Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, побудоване за технологіями американської компанії Holtec International, разом із нещодавно реконструйованою залізничною колією Вільча – Янів, створює цілісний енергетично-інфраструктурний комплекс. Тут акумулюватимуть відпрацьоване ядерне паливо з трьох українських АЕС упродовж 50 років і забезпечуватимуть його зберігання протягом 100 років.

“Дуже символічно, що відкриття сховища збіглося з річницею незалежності України. З відкриттям ЦСВЯП ми стаємо незалежні від Росії. Ми довго до цього йшли, це був непростий шлях”, – наголосив Галущенко.

Завдяки запуску ЦСВЯП Україна заощаджуватиме 200 млн доларів щороку.

Технологія поводження з відпрацьованим ядерним паливом, що впроваджується у проєкті ЦСВЯП, відповідає сучасним вимогам вітчизняних норм та правил з безпеки та міжнародним рекомендаціям, наголосили у Міненерго.

Реконструйовану ділянку залізничної колії Вільча – Янів, яка веде до ЦСВЯП, відкрили наприкінці липня у Чорнобильській зоні відчуження.

У сховище доправлятимуть відпрацьоване ядерне паливо з трьох атомних електростанцій: Рівненської, Хмельницької та Южно-Української, а зберігатиметься воно там наступні сто років.

У НАЕК “Енергоатом” тоді заявляли, що ЦСВЯП практично готове до введення в експлуатацію; компанія розраховує поетапно вводити його у серпні.

ЧАЕС отримала ліцензію на переробку та зберігання радіоактивних відходів, що утворюються під час перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему.

Ліцензія забезпечить контроль як поточної експлуатації комплексу, так і подальшого перетворення об’єкта “Укриття” на екологічну безпечну зону.

Отриманню дозволу передував великий обсяг роботи фахівців ЧАЕС – усунення недоліків, проходження державної експертизи та перевірка документів, ідеться в повідомленні Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Наступними кроками фахівців ЧАЕС будуть розробка проєкту і демонтаж нестабільних конструкцій об’єкта “Укриття” та створення інфраструктури для подальшого поводження з радіоактивними відходами.

Термін експлуатації конфайнменту – 100 років, за цей час Україна має перетворити ЧАЕС на екологічно безпечну систему.

Читайте також:
Київ – у двадцятці міст із найбруднішим повітрям у світі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна