КБ “Луч” поставило в Алжир велику партію протитанкових ствольних ракет “Стугна”

 

Державне Київське конструкторське бюро “Луч”, що входить до складу ДК “Укроборонпром”, у попередні роки поставило в Алжир велику кількість протитанкових ракет “Стугна” калібру 100-мм.

Про це повідомляє Defense Express із посиланням на заяву гендиректора ДП ДККБ “Луч” Олега Коростельова на Міжнародному оборонному інвестиційному форумі в Києві.

“Ми зробили, колись давно, ствольну “Стугну”, це 100-мм ракета. Ми їх кілька тисяч продали в Алжир і компенсували [розробку]. Там було витрачено близько 3 млн доларів на цю справу, а ми отримали контракт в районі 50 млн доларів”, – розповів Коростельов на форумі в НТУУ “КПІ” 12 серпня.

Він не вточнював, коли саме був укладений цей контракт, та строки його виконання. Однак відомо, що такі ракети відвантажувались в Алжир з України, наприклад, у 2019 році.

Так, інформація про постачання партії з 25 пострілів “Стугна” у липні 2019 року була оприлюднена на одному з ресурсів, що відстежують експортно-імпортні операції.

Ідеться про розроблений ДККБ “Луч” на початку 2000-х років (і прийнятий на озброєння ЗСУ у 2006 році)  постріл із керованою ракетою “Стугна” (виріб 111), призначений для ураження при стрільбі з танка Т-55 або артилерійської гармати МТ-12 “Рапіра” нерухомих і рухомих сучасних броньованих цілей. Керована ракета “Стугна”, на відміну від відомого ПТРК “Стугна-П”, вистрілюється з каналу ствола гармати.
Саме ця модель стала першою з керованих ракет, що була розроблена ДККБ “Луч”та почала серійно виготовлятися в незалежній Україні.
З часів створення “Стугни” ДККБ “Луч” розробило близько десятка схожих за принципом дії керованих ракет різних калібрів і під різне озброєння.

Варто додати, що це не єдиний з великих контрактів на постачання вітчизняного керованого озброєння, який виконувався ДККБ “Луч” з країнами Близького Сходу в останні роки. Зокрема відомо, що у 2018-2019 роках Саудівська Аравія закупила близько 300 комплексів “Скіф” та “Корсар” й кілька тисяч керованих ракет до них.
Також повідомлялося й про постачання сучасних українських ПТРК та керованих ракет до Алжиру (мається на увазі не “Стугна”, а інші моделі), Катару та про початок ліцензійного збирання в Йорданії легких комплексів “Корсар” (місцева версія має назву Jadara Terminator) із постачанням машинокомплектів ракет РК-3К/РК-3ОФ для них.

Читайте також:
КБ “Луч” уже робить “Вільху-М” для Еміратів, – Коростельов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна