Виправданий судом за Іл-76 генерал Назаров став радником головнокомандувача ЗСУ, – ЗМІ

 

ЗМІ повідомляють, що радником головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного з політичних питань став генерал-майор Віктор Назаров, який нещодавно був фігурантом судового процесу через збитий у 2014 році Іл-76, але зрештою виправданий.

Про це у понеділок, 16 серпня, написали на ФБ-сторінці Military Courier Ukraine.

“Радником головнокомандувача ЗСУ з політичних питань призначено генерал-майора Віктора Назарова. Віктор Назаров у 2014 році займав посаду начальника оперативного штабу Антитеррористичної операції, у 2014-2019 рр. виконував обов’язки першого заступника начальника генерального штабу – Головнокомандуючого ЗСУ. У 2019 році звільнився за закінченням терміну контракту”, – йдеться в повідомленні.

Офіційного підтвердження цієї інформації поки немає.

Як інформувала “Новинарня“, 17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині почався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76, збитому 14 червня 2014 року бойовиками в аеропорту Луганська. Він тривав понад півроку.
На лаві підсудних був лише генерал-майор ЗСУ Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції на території Донецької і Луганської областей.
Назарова обвинувачували у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).
Прокуратура просила для нього вісім років в’язниці.

27 березня 2017 року Павлоградський райсуд виніс вирок, яким генерал-майора Віктора Назарова засуджено до семи років позбавлення волі. У рішенні суду вказано, що Назаров мав інформацію про те, що літак можуть обстріляти.
Захист генерала подав апеляцію.

У жовтні 2017 року Дніпровський апеляційний суд частково задовольнив клопотання генерала Назарова: суд погодився переглянути висновки двох військово-тактичних експертиз із 30, на яких наполягав засуджений.

29 листопада 2018 року Дніпропетровський апеляційний суд постановив розглянути апеляцію Віктора Назарова спочатку.
Таке рішення ухвалили через розформування Апеляційного суду Дніпропетровської області та утворення Дніпровського апеляційного суду. У зв’язку з цим була змінена колегія суддів.

21 травня 2021 року Касаційний Кримінальний суд у складі Верховного суду виправдав Назарова, а справа проти нього була закрита в зв’язку з відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення

Журналіст Бутусов стверджує, що Назаров також є одним із фігурантів справи щодо Іловайська, по ньому зареєстроване окреме провадження, але це справа досі в суд не надійшла.

Читайте також:
Генштаб став на захист генерала Назарова:
“рішення суду створює прецедент правової незахищеності командирів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна