“Синергія” представила робот-платформу “Миротворець” – дистанційний винищувач танків. ФОТО

 

Українські розробники створили роботизовану платформу “Миротворець”, яка може знищувати і бронетехніку противника, і в разі потреби ставати медичним евакуатором. У жовтні стартують заводські випробування дослідного зразка.

Про це в коментарі “Новинарні” повідомив генеральний директор конструкторсько-виробничого підприємства “Синергія”, голова правління Асоціації виробників озброєння та військової техніки України Руслан Джалілов під час Міжнародного оборонного інвестиційного форуму в НТТУ “КПІ”.

Під час цього форуму, 12 серпня, компанія-розробник “Синергія” вперше представила платформу широкому загалу.

У “Синергії” почали працювати над цією розробкою в січні 2021 року.

“Це винищувач танків, його основне завдання – знищення танків, також – бронетехніки, укріплень, живої сили противника. Працює автономно, управляється дистанційно, розрахунок знаходиться в бліндажі й на відстані до 2 км по радіозв’язку може знищувати будь-яку ціль”, – коментує Джалілов.

Руслан Джалілов презентує платформу “Миротворець” очільників Мінстратегпрому Олегові Уруському. Фото: “Новинарня

Така платформа може розвивати по суші швидкість до 30 км. Може також плавати.

Платформа “Миротворець” оснащена бойовим модулем “Амулет”, до складу озброєння якого входить ПТРК “Стугна” від ДККБ “Луч”.

“Тут стоять ракети з дільністю дії 5 км із тепловізійним прицілом. Може вести вогонь як вдень, так і вночі”, – додає Джалілов.

Роботизована платформа Миротворець. Фото: “Новинарня

Розробка, зі слів Джалілова, унікальна тим, що побудована як модульна система: бойовий модуль можна знімати, а власне платформу застосовувати для інших завдань. За допомогою цієї машини можна також безпечно вивозити поранених з поля бою, тобто вона може бути ще й медичним евакуатором.

Поки що управління здійснюватиметься дистанційно оператором, але в подальшому розробники хочуть покращити програмне забезпечення і додати штучного інтелекту, щоб платформа могла сама прямувати по маршруту, об’їжджати перешкоди тощо.

“Це працюватиме так: ви її запрограмували, поставили завдання, вона сама проїхала по маршруту, виконала завдання і повернулася на вихідну позицію. Такі рішення вже є для безпілотних літальних систем, але хочемо адаптувати таке ж рішення і для наземної платформи”, – ділиться планами Джалілов.

Роботизована платформа Миротворець. Фото: “Новинарня

Гендиректор компанії “Синергія” “скромно” заявляє, що їхня розробка – це “виклик” для американських переносних протитанкових ракетних комплексів Javelin. І перераховує, чому українська розробка є ліпшою за американську: “У “джавелінів” дальність дії – понад 2 км, у нас – 5 км. Це унікальна система. Головне, що ми убезпечуємо людей, бо вони знаходитимуться в бліндажі, споруді чи броні. Люди – в стороні. За цим же майбутнє, і ми йдемо за світовими трендами – захистом і збереженням життя людей”.

Класичне озброєння, каже Джалілов, занадто дороге та вже неефективне, відтак потрібно більше технологій та більше нешаблонних рішень щодо озброєння армії.

“Наша розробка – це не класичне озброєння, це асиметричні дії. За рахунок масованого використання робототехніки ми можемо переважати агресора, який у десятки чи сотні разів має більше класичного озброєння, ніж у нас. Що нам треба більше: робот, який коштує 300-400 тис. доларів, чи танк, який вартує кілька мільйонів? То краще командиру дати таких 10-20 систем (роботизованих – “Н”). Одна така платформа може знищити одночасно два танки. Тобто 10 систем – мінус 20 танків противника – за ціною одного танка”, – міркує представник підприємства.

За словами Джалілова, про цю платформу вже знає президент Володимир Зеленський, який, попередньо, зацікавлений у тому, щоби українська армія мала такі зразки на озброєнні.

“12 грудня я доповідав особисто верховному головнокомандувачу на полігоні під час Дня Сухопутних військ про застосування робототехніки в сучасному бою, і він з розумінням поставився до цього. Він розуміє, що за цим – майбутнє, і він поставив відповідні завдання, щоб такі комплекси почали якнайшвидше розробляти і постачати до ЗСУ”, – каже Руслан Джалілов.

Заводські випробування виробу “Синергії” стартують за місяць, у жовтні 2021 року. Далі будуть державні випробування.

За прогнозом Джалілова, у наступному році має бути ухвалене рішення про серійне постачання таких зразків до ЗСУ.

Роботизована платформа Миротворець, фото Новинарні (2) Роботизована платформа Миротворець, фото Новинарні (1) Роботизована платформа Миротворець, фото Новинарні (5) Роботизована платформа Миротворець, фото Новинарні (6)
<
>
Роботизована платформа Миротворець, фото Новинарні

Як каже представник “Синергії”, платформою також зацікавилися представники Саудівської Аравії, Туреччини, інших країн.

Читайте також:
У “Десні” Таран оглянув бойові та транспортні роботизовані платформи. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна