Помер російський правозахисник, дисидент Сергій Ковальов

 

Уранці 9 серпня на 92-му році життя помер російський правозахисник, громадський діяч, дисидент радянських часів Сергій Ковальов.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

За даними “МК”, Ковальов помер у своїй квартирі в Москві, на проспекті Вернадського, за присутності дружини Людмили Бойцової. Він не хворів коронавірус, а ймовірна причина смерті – серцевий напад.

Сергій Адамович Ковальов – уродженець України. Він народився 2 березня 1930 року в місті Середина-Буда Сумської області в родині залізничного службовця.
У 1954 році закінчив біофак Московського держуніверситету, навчався в аспірантурі. Працював в Інституті біофізики АН СРСР, завідував відділом лабораторії математичних методів у біології.
Із 1968 року брав активну участь у русі захисту прав людини. З 1971 року – один з головних учасників видання інформаційного бюлетеня “Хроника текущих событий”.
Ковальова заарештували у грудні 1974-го за звинуваченням в антирадянській агітації і пропаганді та засудили до 7 років таборів суворого режиму і 3 років заслання. Строк відбував у пермських таборах та чистопольській тюрмі, на засланні був на Колимі.
У 1994–1995 роках, за президента Єльцина, обіймав посаду уповноваженого з прав людини.
Свого часу Сергій Ковальов був головою російського “Меморіалу” та президентом організації “Інститут прав людини”.

Читайте також:
Помер дослідник історії української Донеччини Олександр Добровольський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна