Військові навчання Росії в окупованому Криму: ще один крок неконтрольованої мілітаризації

 

Андрій Луганський
для “Новинарні

Із 9 серпня до 15 вересня в Росії тривають масштабні військові навчання на 20 полігонах, розташованих, зокрема, в Астраханській і Ростовській областях, на Ставропіллі й Кубані, в Адигеї, Дагестані, Північній Осетії, Чечні, на російських військових базах у Вірменії та на окупованих територіях – у Криму, Абхазії і Південній Осетії. За заявами міноборони РФ, до навчань планується залучити фахівців усіх родів військ, кораблі Чорноморського і Каспійського флоту, понад 80 літаків і гелікоптерів.

Слід нагадати, що на вересень також заплановані спільні російсько-білоруські військові навчання “Захід-2021”.

Таким чином, всупереч всім міжнародним законам, Кремль продовжує нарощувати військовий потенціал в окупованому Криму. За попередніми планами МО РФ, до 2025 року загальна чисельність російських окупаційних військ на півострові повинна перевищити 42 тисяч осіб (згідно розвідданими за 2020 рік, вона вже становила 32,5 тисячі осіб).

Крім того, кількісно змінився склад російської військової техніки в Криму: за даними за 2020 рік – 200 бронемашин, 31 танк, 100 артилерійських систем, 34 вертольотів, 63 літаків і 684 одиниці іншої, як військової, так і цивільної техніки, яка використовується окупаційними військами.

Фактично, подібне нарощування чисельності російських окупаційних військ, військової техніки, побудова військових частин та баз у непередбачених для цього місцях із порушенням будівельних, технічних, а також екологічних норм і вимог виснажує водні ресурси Криму, призначені в першу чергу для цивільного населення.

Окупований півострів чим далі, тим більше перетворюється на одну велику військову базу між Чорним та Азовським морями. Важливо розуміти, що така неконтрольована мілітаризація становить серйозну загрозу не тільки для України, а й для решти вільного світу.

І тільки консолідація всього міжнародного співтовариства зможе впливати на геополітичні амбіції глави держави-агресора.

Читайте також:
Росія починає масштабні військові навчання. На окупованих територіях – в тому числі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна