Байден особисто не приїде на перший саміт “Кримської платформи”

 

Президент США Джо Байден та віцепрезидентка Камала Гарріс не будуть присутні на першому саміті “Кримської платформи”, США на цій події представлятиме член кабінету, ім’я якого наразі не називають.

Про це розповів тимчасовий повірений у справах США в Україні, помічник держсекретаря США Джордж Кент в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

“Від нас буде член кабінету (уряду США – ред.). Тобто це не буде президент, віцепрезидент, але буде член кабінету. І ми знаємо, що це дуже важливо”, – сказав Кент на запитання про те, на якому рівні будуть представлені США на саміті.

Він зазначив, що минулого тижня мав неформальні зустрічі з лідерами кримських татар – Рефатом Чубаровим і Мустафою Джемілєвим, заступницею міністра Еміне Джапаровою, депутатом Рустемом Умеровим, та спілкувався з ними щодо ситуації на півострові.

Кент зауважив, що спільні дії щодо Криму – “не тільки питання того, що відбудеться 23 серпня” і має бути постійним тривалим процесом.

По-перше, зазначив він, дипломати постійно повинні згадувати про тему Криму, тому що його протиправна анексія стала безпрецедентною подією. По-друге, наголошує Кент, важливо, щоб українські експерти активно співпрацювали з аналітичними колами по всій Європі, аби там бачили ситуацію з точки зору Києва, а не Кремля. По-третє, для майбутньої деокупації потрібні дії на рівні суспільства.

“Є професори, люди, які пишуть книги, є активісти, які мають можливість допомогти тим, хто живе в окупації… Тобто є різні рівні, й Україна підготувалася, щоб це було не тільки один день і не тільки на рівні між урядами, між країнами, але й розмова міжпарламентська, експертна, між представниками громадянського суспільства”, – зазначив Джордж Кент.

Читайте також:
Саміт Кримської платформи має закінчитися підсумковим документом про деокупацію, – Кориневич

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна