Справа Боленкова: апеляційний суд визнав видворення білоруського анархіста незаконним, праві й далі чинять тиск

 

Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу білоруського анархіста Олексія Боленкова і визнав рішення СБУ про його видворення з України незаконним.

Оголошення рішення за апеляцією Боленкова в середу, 21 липня, транслював “Центр прав людини ZMINA”.

Олексій Боленков є прибічником анархізму. Друзі Боленкова розповіли “Радіо Свобода”, що він живе в Україні з 2017 року. З Білорусі чоловік поїхав після того, як його звинуватили у спробі підпалу податкової інспекції в Гомелі.
Друзі Боленкова зазначили, що білоруські правоохоронці після цього хотіли його завербувати, однак Олексій відмовився. Після цього його нібито почали переслідувати.
“Суспільне” також пише, що Боленков був учасником протестів на Майдані у 2013-2014 роках.

Як повідомляло “Громадське“, 21 квітня 2021 року Служба безпеки України попередила білоруського анархіста  про примусове вислання з території України. Правоохоронці провели обшук в його помешканні.
Боленков тоді розповів, що обшуки нібито відбувалися “за підозрою в підпалі”. Однак такі дії зі свого боку чоловік не визнає, а обшуки, за його словами, “замовлені ультраправими групами в Україні”, тому що він нібито бере участь у різноманітних акціях на підтримку ЛГБТ-спільноти. Щодо рішення СБУ про видворення він подав до суду.
Шевченківський райсуд Києва спершу визнав законним рішення Служби безпеки видворити з території України білоруса. Зокрема, суддя погодився з СБУ у тому, що Боленков порушив закон про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, і його діяльність загрожує національній безпеці країни.
Сам Боленков у своєму позові проти СБУ стверджував, що рішення Служби безпеки про його примусове повернення є незаконним, а загроза нацбезпеці непідтвердженою.
Боленков подав апеляцію на рішення суду першої інстанції. Саме її Шостий апеляційний адміністративний суд розглядав 21 липня.
Олексій Боленков вважає, що його справу “хтось лобіює” та що в нього “є проблеми” з білоруськими спецслужбами і вже колишнім міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим.

У справі Боленкова активними є групи українських та російських правих, які діють у Києві. Їхні опоненти зазначають, що видача білоруського опозиціонера КДБ Білорусі є неприпустимою для Української держави.

Біля Шостого апеляційного адмінсуду 21 липня, як і в попередні рази, зібралися кілька десятків праворадикалів, передає видання “Ґрати“. Біля входу ультраправі напали на фотокореспондента сайту “Букви” Олександра Кужельного. Фотографа ображали через зачіску, один із праворадикалів вдарив журналіста по обличчю. Поліція не затримала нападника. Журналіст повідомив, що збирається подавати заяву про напад у поліцію.

Як інформують “Букви“, нападники на Кужельного – керівник праворадикальної організації “Національний спротив” Олексій Свинаренко (в мережі відомий під псевдонімом “Сталкер”) та Михайло Шаланкевич (його спробу вдарити кореспондента можна побачити на відео).

У березні цього року представники організації Свинаренка вчинили напад на учасниць Маршу за права жінок. Паралельно із судовим розглядом справи Свинаренко веде кампанію в соцмережах спрямовану проти Боленкова, керована ним організація влаштовує контрмітинги під судами і провокації.

Участь в контрмітингах не вперше бере і Шаланкевич “Ганс”, який є громадянином Росії. У 2018 році Шаланкевич був засуджений до 6 років позбавлення волі за розбій і хуліганство у складі угруповання покійного російського неонациста Максима Марцинкевича “Реструкт”, але відпущений із зали суду. Останніх два роки перебуває в Києві.

Також 21 липня праві влаштували бійку з прибічниками Боленкова на станції метро “Хрещатик” і блокували вхід до бару “Хвильовий” на Подолі.

Серед тих, хто брав участь в блокуванні роботи “Хвильового”, були заступник лідера руху “Традиція і порядок” Дмитро Іванов і Євген Карась з “Основи майбутнього” (колишня “С14”). На відео він розповів: “Це “Хвильовий”, де працюють і на охороні, і в цілому тусують гомосексуалісти, анархісти та Боленков”.

Раніше, 18 червня, праві атакували Боленкова в залі Шевченківського суду, а 20 липня закидали яйцями, залили газовим балоном і побили Боленкова, редактора журналу “Спільне” Тараса Білоуса і ще кількох прихильників анархіста. Поліцейські взяли постраждалих в оточення, але нападників не затримували.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна