Тисячі пінгвінів зібралися біля полярної станції “Академік Вернадський”. ФОТО

 

Біля української полярної станції “Академік Вернадський” зібралися тисячі пінгвінів, науковці кажуть, що це сталося через глобальне потепління.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

За інформацією науковців, коли в Антарктиці зима, то пінгвіни, що живуть біля української станції, відпливають дещо північніше. Це обумовлено тим, що вони харчуються крилем і потребують відкритої води для полювання на здобич.

Щороку акваторію навколо “Вернадського” на зиму сковує крига, тому пінгвіни кочують у пошуках відкритої води. Однак в останні роки клімат суттєво змінюється і зими стають теплішими.

Відтак ділянки відкритої води в районі архіпелагу Вільгельма, де розташована станція, зараз можна знайти впродовж усієї зими. Тож тепер пінгвіни тримаються зовсім неподалік станції і схоже не планують кочувати на північ.

У липні полярники зареєстрували надзвичайно великі зимові скупчення пінгвінів: на різних островах в радіусі 20 км від станції відпочивають тисячі особин. Переважно це субантарктичні пінгвіни Дженту чи Аделі.

Водночас такі скупчення пінгвінів приваблюють морських леопардів і косаток, які полюють на них.

“Ось так наслідки зміни клімату і потепління можна безпосередньо спостерігати в Антарктиці завдяки пінгвінам”, — резюмують науковці.

Читайте також:
Українську станцію “Академік Вернадський” замело снігом наприкінці антарктичної весни. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна