Рада ухвалила законопроєкт про Дія.Сity: що змінюється для IT-індустрії

 

Верховна Рада в четвер, 15 липня, ухвалила в цілому законопроєкт №4303 щодо впровадження в Україні спеціального режиму для ІТ-індустрії “Дія. City” строком на 25 років.

Про це інформує пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Документ про “Дія. City” підтримали 262 народних депутати.

Зазначається, що законопроєкт визначає загальні засади функціонування спецрежиму “Дія. City”, які поширюватимуться на всі ІТ-компанії в Україні.

Так, відповідно до законопроєкту, всі резиденти матимуть право самостійно здійснювати господарську діяльність та обирати форми її організації та співпраці з третіми особами. Також передбачена норма про неприйнятність прямого чи опосередкованого примусу юридичних осіб до набуття статусу резидента Дія City. Документ передбачає презумпцію правомірності діяльності резидентів.

Документ передбачає нову форму співпраці з фахівцями – гіг-контракти, які поєднують гнучкість фрилансу та соціальні гарантії.

Законопроєкт встановлює термін у 25 років, протягом якого держава гарантує ІТ-індустрії незмінність умов “Дія.City”.

У Мінцифри зауважили, що режим Дія City запроваджує комплекс стимулів для ІТ-компаній, зокрема, для щодо залучення інвестицій, а також додаткові механізми захисту прав на інтелектуальну власність.

Водночас, зауважили у пресслужбі, участь у спецрежимі буде добровільною.

Він не обмежуватиметься територіально, а діятиме по всій Україні. Резидентами можуть стати лише юридичні особи, зареєстровані за українським законодавством.

Довідково:
“Дія.Сity” – це спеціальний правовий режим для IT-галузі, який передбачає спеціальні умови оподаткування, нові форми і варіанти співпраці фахівця з компанією (як альтернатива системі “ФОП-компанія”) для резидентів режиму (IT-компаній, стартапів і венчурних фондів), а також додатковий захист від свавілля силовиків.
“Дія.Сity” – проєкт, який має складатися із трьох законів, серед яких саме №4303 є ключовим, задаючи стандарти спецрежиму.
Також для повноцінного функціонування спецрежиму необхідні зміни до Податкового кодексу (ЗП№ 5376), і в КПК (так званий законопроєкт “Маскишоустоп-3”).

Читайте також:
У “Дії” стали доступні перші цифрові COVID-сертифікати, – Мінцифри

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна