ЄС хоче відновити вільний в’їзд з України

 

Посли країн Європейського Союзу схвалили оновлений список країн, для яких скасовується пов’язане з пандемією COVID-19 обмеження на поїздки. Вперше в цьому списку фігурує Україна.

Про це в середу, 14 липня, повідомив кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Йозвяк.

“Сьогодні посли ЄС вирішили додати Україну до рекомендованого списку третіх країн, для яких слід скасувати обмеження на поїздки до ЄС. Список повинен бути офіційно оновлений завтра. Молдова, Вірменія та Азербайджан вже в ньому” – написав власкор.

Раніше цього тижня відповідну пропозицію озвучило керівництво ЄС. Вона має консультаційний характер і не є прямою вказівкою національним урядам.

Список країн, для яких рекомендовано скасувати обмеження на в’їзд, оновлюється кожні два тижні. До нього вже увійшли Молдова, Вірменія та Азербайджан.
Раніше в МЗС України повідомили, що представництво України при ЄС взаємодіє із європейською стороною задля включення України до переліку країн для вільного в’їзду.

“Європейська правда” звертає увагу, що рекомендація Ради ЄС не є юридично обов’язковим документом. Влада держав-членів залишається відповідальною за реалізацію змісту рекомендації.

На практиці вже низка держав ЄС дозволяють в’їзд з України з дотриманням тих чи інших умов.

Востаннє ЄС оновлював список “безпечних” країн 1 липня. Тоді до нього включили  Канаду, Вірменію, Азербайджан, Боснію і Герцеговину, Бруней, Йорданію, Косово, Молдову, Чорногорію, Катар та Саудівську Аравію.

Критерії для визначення третіх країн, щодо яких слід скасувати поточне обмеження на поїздки, були оновлені 20 травня. Вони охоплюють епідеміологічну ситуацію та загальну відповідь на COVID-19, а також надійність наявної інформації та джерел даних. Взаємність також повинна враховуватися в кожному конкретному випадку.

За формулою, яку застосовує ЄС, необхідно мати менше 100 випадків нових захворювань за 14 днів на 100 тисяч населення.

Читайте також:
Україна увійшла в “зелену зону” за критеріями ЄС, – Шмигаль

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна