Світовий конгрес українців вимушено призупинив членство представництва із РФ

 

Світовий конгрес українців був вимушений ухвалити рішення призупинити членство усіх своїх складових організацій, а також провідників СКУ у Російській Федерації, щоби захистити українську національну меншину у РФ від репресій Кремля.

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті СКУ.

На своєму позачерговому засіданні 10 липня Рада Директорів СКУ ухвалила рішення призупинити членство у Світовому конгресі українців усіх складових організацій з Російської Федерації, включно з Далекосхідним українським духовним культурно-просвітницьким центром “Просвіта” (м. Владивосток) та Саратовським земляцтвом українців “Поволжя”.

Таке рішення було ухвалене на прохання складових організацій СКУ та членів Ради Директорів з Росії, яким сьогодні загрожує кримінальна відповідальність за співпрацю з СКУ після того, як президент РФ Володимир Путін 28 червня 2021 року підписав Федеральний закон №230-ФЗ.

Цим законом відтепер поширено заборону громадянам Росії брати участь у діяльності організацій, визнаних у РФ “небажаними”, і поза межі території РФ. Раніше така заборона діяла лише на території РФ.

Крім того, 1 липня 2021 року Путін також увів в дію Федеральний закон №292-ФЗ про внесення змін до Кримінального кодексу РФ.

Відтепер, у разі, якщо громадян Росії визнають винними у причетності до діяльності “небажаних” організацій, їм одразу може загрожувати до шести років позбавлення волі.

Зазначається, що для мільйонів етнічних українців, які мешкають на території РФ та є російськими громадянами, такі дії Кремля матимуть наслідком подальше обмеження їх людських та громадянських прав.

“Призупинення нашої співпраці зі складовими українськими організаціями у Росії було дуже складним, але необхідним рішенням. Це – ще один приклад грубого порушення Росією прав людини і продовження переслідувань української національної меншини, яка є найбільшою національною меншиною Росії. Світовий конґрес українців засуджує російське репресивне законодавство, метою якого є ізоляція та асиміляція українців у Росії”, – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

Він додав, що російська влада не лише чинить військові злочини в Україні, вона також відповідальна за культурний геноцид українців у Росії.

СКУ закликав міжнародну спільноту засудити такі дії Кремля та вжити конкретних кроків задля захисту демократичних цінностей та прав людини.

В організації зауважили, що метою цього тиску та репресій Кремля є прагнення остаточно ізолювати українські громади у Росії від світової української громади та демократичного світу.

Читайте також:
Росія визнала “небажаним” Світовий конгрес українців. МЗС обіцяє посилити дипломатичний тиск

“Повторюючи радянську практику, Путін закриває свою країну від зовнішнього світу. Він також відправляє мільйони українців, які мешкають у Росії, у примусову ізоляцію. У кращих традиціях сталінізму, за допомогою державної пропаганди він розпалює ненависть до українців. А після того, як Путін дав чітко зрозуміти, що справді вважає українців та росіян «одним народом», ідентифікувати себе українцем у Росії стало просто небезпечно”, – наголосив президент СКУ.

До числа так званих “небажаних” організацій путінська влада зараховує широкий спектр російських опозиційних громадських організацій, а також міжнародних, європейських та американських фундацій і аналітичних центрів, які системно працюють над зміцненням демократії та поширенням демократичних цінностей у світі.

Із 2019 року статус “небажаної організації” у Росії має й Світовий конгрес українців.

“Попри усі загрози, СКУ продовжить підтримувати українську громаду у Росії та продовжить адвокаційну працю на міжнародному рівні, щоб донести до світової спільноти правду про культурний геноцид та грубі порушення прав людини у Росії”, – наголосили в СКУ.

Читайте також:
Світовий конгрес українців виключив зі своїх лав організацію з Латвії через російську пропаганду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна