У Берліні Зеленський поширив фейк про постачання Україною газу в ОРДЛО

 

У Берліні президент України Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з канцлеркою ФРН Ангелою Меркель припустився помилки, коли заявив, що наша держава постачає газ тимчасово окупованим Російською Федерацією територіям Донецької та Луганської областей.

Про це у вівторок, 13 липня, інформує ВВС.

“Я сказав пані канцлерці про ризики, про те, що Україна буде відключена від газу, транзиту газу та в цілому від газу, може таке статися. Вся територія України, і тимчасово окупована. Тож газ може не отримати і тимчасово окупована територія Донбасу, а це вже питання про гарантії безпеки на тих територіях, які на себе брали всі учасники “нормандського формату”, – заявив Зеленський у німецькій столиці.

Таким чином він начебто намагався переконати Меркель про небезпеку газопроводу “Північний потік-2” для України, який Російська Федерація може використати, щоби зупинити транзит газу територією України.

Як відомо, раніше українська влада заперечувала, що в ОРДЛО постачають газ.

У жовтні 2019 року у відповідь на публікації щодо цього питання НАК “Нафтогаз України” оголосив, що інформація про постачання газу непідконтрольним уряду територіям Донецької та Луганської області є брехнею, пише “Укрінформ”.

“Новина про те, що ми постачатимемо газ для ОРДЛО – фейк. Зараз діє постанова №867, якою встановлені правила про постачання газу за спецобов’язками. В цих правилах є пункт 5, де сказано, що обов’язки постачати газ населенню, релігійним організаціям чи тепловикам не розповсюджуються на тимчасово окуповані території ОРДЛО. Жодних змін до цього правила не було”, – йшлося у повідомленні компанії.

У НАК “Нафтогаз України” тоді пояснили, що постачають газ деяким підприємствам, “частина об’єктів яких тепер перебуває на тимчасово окупованих територіях”.

Водночас борги, які утворилися на цих об’єктах до 31 грудня 2014 року, поки їм постачали газ, ніхто не списує.

Читайте також:
Україна повинна залишитись транзитером газу попри Nord Stream 2, – Меркель

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна