Рада ухвалила закон про перезапуск ВККС із пропозиціями Зеленського

 

Верховна Рада ухвалила в цілому з пропозиціями президента закон “Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України” (№3711-д).

Як передає “Укрінформ”, таке рішення у вівторок, 13 липня, підтримали 305 народних депутатів.

“Президентом України були внесені відповідні пропозиції, головна з яких – це уточнення порядку прийняття рішення конкурсною комісією за участі міжнародних експертів у випадку, якщо комісія приймає це рішення більшістю голосів, тобто 4 з 6. Президентом України виключений відповідний абзац 20 із тексту закону, який вносив відповідну невизначеність. Тому позиція Президента є принциповою щодо дотримання рекомендацій саме Венеційської комісії щодо порядку прийняття рішення конкурсною комісією, яка буде допомагати обирати майбутній склад ВККС, і визначає, що в остаточному тексті закону рішення приймається чотирма голосами з шести у випадку, якщо за це рішення проголосували щонайменше два представники від міжнародних організацій”, – сказав голова Комітету з питань правової політики, “слуга народу” Андрій Костін.

За словами Костіна, інші пропозиції Президента стосуються того, що в разі обрання складу ВККС не в повному обсязі, а законом передбачено мінімум 11 її членів, то в цьому складі має бути шість суддів згідно з рекомендаціями Венеційської комісії, які стосуються участі судової влади в органах суддівського врядування.

“Інші пропозиції технічні. Стосовно того, що відповідні процедурні рішення, які за законом має приймати голова Вищої ради правосуддя, може також приймати особа, яка виконує його обов’язки. Наразі ми не маємо голови ВРП, тільки особа, яка виконує обов’язки. Задля того, щоб не гальмувати процес, Президент запропонував відповідні технічні зміни”, – зазначив Костін.

Нагадаємо, 8 липня президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України».

У своїх пропозиціях президент вказує, що закон містить положення, які не узгоджуються між собою.

Парламент ухвалив закон “Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України” (№3711-Д) 29 червня.

2 липня парламент розблокував підписання документа, відхиливши дві постанови про його скасування.

5 липня голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав відповідний законодавчий акт і направив його на підпис Президенту.

Документ передбачає, що перший склад конкурсної комісії з відбору членів ВККС розпочинає роботу за умови призначення щонайменше чотирьох членів конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями.

Рішення першого складу конкурсної комісії є ухваленим, якщо за нього проголосували не менше чотирьох членів конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями.

У разі однакової кількості голосів “за” і “проти” голоси трьох членів конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, є вирішальними.

Читайте також:
Переатестацію не пройшли 419 суддів, – ВККС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна