Іноземці, які захищали Україну в АТО/ООС, втратили спрощену можливість отримати громадянство

 

Юристи громадської організації “Юридична сотня” закликали народних депутатів терміново розглянути законопроєкт №5630, який поновить спрощену процедуру набуття громадянства для іноземців, що брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України.

Як повідомили “Новинарні” в “Юрсотні”, закінчився строк дії попереднього закону з цього приводу, який надавав можливість набуття громадянства України у спрощеному порядку – адже він був розрахований лише на шість місяців. За цей період не всім іноземцям – учасникам бойових дій вдалося зібрати документи й отримати український паспорт.

“До нас звертаються іноземні громадяни, які знаходяться в зоні ООС та в яких закінчились посвідки проживання, їм блокують зарплатні картки”, – розповіла Вікторія Івасик, юристка ГО “Юридична сотня”

Однією з головних перешкод на шляху швидкого оформлення документів стала вимога припинити громадянство іноземної держави.

“Для багатьох іноземців, які брали участь в АТО/ООС, спроба припинення громадянства може закінчитися ув’язненням, оскільки процедура вимагає звернення до уповноважених органів іноземної держави”, – зазначила Івасик.

Така загроза чигає легіонерів АТО/ООС насамперед у Росії та Білорусі.

13-16 липня відбуваються останні засідання Верховної Ради України перед літніми канікулами, і ГО “Юридична сотня” закликає депутатів включити до порядку денного законопроєкт “Про внесення змін до Закону України “Про громадянство України” щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України” №5630 від 07.06.2021, що дозволить розв’язати проблему іноземців, що захищали Україну в АТО/ООС.

“Законопроєкт №5630 буде стосуватися іноземців, які проходять військову службу за контрактом в ЗСУ, громадян держави-агресора, які зазнали переслідувань, осіб, які мають визначні заслуги перед Україною, а також їх дітей. Для набуття громадянства України потрібно буде подати два документи: заяву на отримання громадянства та декларацію про відмову від наявного громадянства іноземної держави. Для осіб, які брали участь в АТО/ООС вимога про проживання на території України протягом п’яти років відсутня”, – розповіли в “Юрсотні”.

В ГО нагадали, що, відповідно до даних дослідницького центру The Soufan Center станом на 2019 рік, у війні на боці України взяло участь близько 4000 іноземців. Найбільше – з Росії та Білорусі – держав, де такі особи піддаються переслідуванню. Багато з них прагнуть стати громадянами України.

Читайте також:
“Я хочу рятувати життя!” Спогади про військового медика Миколу Іліна – білоруса, який загинув за Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна