Рада провалила законопроєкт про медичний канабіс: хто як голосував

 

Верховна Рада провалила законопроєкт щодо дозволу й регулювання обігу медичного канабісу.

Як передає “Новинарня“, на позачерговому засіданні ввечері у вівторок, 13 липня, проєкт закону №5596 підтримали за основу лише 184 нардепи (при мінімум 226 необхідних).

Результати голосування:

  • Фракція “Слуга народу” дала 152 голоси (із 244), при цьому 18 депутатів монобільшості голосували “проти”, серед них Бужанський, Гетманцев, Дмитрук та ін.).
  • “Голос” – 18 “за” (із 20).
  • “Європейська солідарність” – 7 “за” (із 27). “Проти” – Забродський. Петро Порошенко “відсутній”.
  • “За майбутнє” – 7 “за” (із 22).
  • “Батьківщина”, “Довіра”, “ОПЗЖ”, позафракційні – 0 “за”.
    Серед тих, хто “проти”, була і Юлія Тимошенко. Голова ВР Дмитро Разумков “утримався”.

При цьому парламент не дав голосів і за відправлення проєкту на повторне перше читання. Натомість ВР проголосувала за те, щоб законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності” повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи – 240 “за”.

Раніше Комітет ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував прийняти за основу законопроєкт щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності.

Одна з авторів основного проєкту депутатка Ольга Стефанишина (“Голос”) наголошувала на його актуальності, оскільки понад два мільйони українців потребують ліків на основі медичного канабісу.

Законопроєктом 5596 пропонувалося дозволити обмежений, прозорий та контрольований обіг канабісу в медичних та наукових цілях. Водночас – запровадити жорсткий контроль за таким обігом, запровадивши електронний реєстр усіх препаратів і їх відпуск виключно за електронним рецептом; ліцензування будь-якої діяльності, пов’язаної з обігом медичного канабісу; звітування та подання інформації контролюючим органам. Окрім того, потрібно було б встановити граничний рівень тетрагідроканабінолу (ТГК), який можуть містити вирощувані рослини коноплі, і класифікацію за його вмістом.

Читайте також:
МОЗ закликає нардепів ухвалити проєкт закону про легалізацію канабісу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна