Смерть журналіста в Грузії: ЗМІ вимагають відставки прем’єра й зірвали засідання парламенту

 

У зв’язку зі смертю оператора Лексо Лашкарава діючі в Грузії медіа-організації поширили спільну заяву і звернулися до дипломатичного корпусу.

А в понеділок, 12 липня, в залі засідань парламенту Грузії сталася сутичка після того, як туди увірвалися опозиційні журналісти та громадські активісти.

Зазначається, що медійники, які напередодні на масштабній акції протесту вимагали відставки уряду на чолі з прем’єром Іраклієм Гарібашвілі, прорвали охорону парламенту і увійшли до будівлі. За них заступилися опозиційні депутати, які заявили, що це вони виписали журналістам перепустки для відвідування парламенту.

Парламентські пристави намагалися, але не змогли зупинити журналістів.

На вході сталося кілька бійок, постраждав засновник опозиційного телеканалу «Пірвелі» Вато Церетелі, передає грузинська служба “Радіо Свобода” з посиланням на новинну агенцію «Новини-Грузія».

У залі засідань, депутати від опозиції Тінатін Бокучава, Хатуна Самнідзе, Анна Нацвлшвілі, також лідер громадських активістів Олена Хоштарія зайняли місце спікера парламенту. Вони вивісили на трибуні прапори Грузії та Євросоюзу і зажадали відставки уряду.

Крім того, ЗМІ поширили звернення дро дипломатичного корпусу.

“Випадки порушення прав журналістів, операторів і фотографів в Грузії наблизилися до критичної межі. Десятки справ, спрямованих проти ЗМІ, до сих пір не розслідувані. Влада не забезпечує захист безпеки журналістів, а заяви представників правлячої партії ще більше надихають насильство” – йдеться у заяві, яку цитує “Європейська правда”.

Нагадаємо, що 5 липня, за даними МВС Грузії, постраждали 53 представника ЗМІ, в тому числі оператор телекомпанії “Пірвелі” Олександра Лашкарава, який помер 11 липня.

Частина представників ЗМІ досі залишається в лікарні. З боку членів різних насильницьких груп досі тривають відкриті погрози на адресу журналістів і операторів, на що правоохоронні відомства не реагують належним чином, зазначають автори заяви.

“Ми звертаємося до представників дипломатичного корпусу та міжнародних організацій, акредитованих в Грузії, надати негайне і ефективне реагування на цілеспрямоване переслідування представників ЗМІ на проспекті Руставелі 5 липня, на факти заподіяння шкоди здоров’ю, перешкоджання виконанню професійних обов’язків і бездіяльність влади Грузії “, – йдеться в заяві грузинських медіа.

Заяву підписали більше 70 ЗМІ, які працюють у Грузії.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі назвав події останніх днів “черговою невдалої спробою змови проти держави”.

“Змова антидержавних і антицерковних сил не відбулася і ніколи не відбудеться в нашій країні”, – зазначив він.

Говорячи про смерть телеоператора Александра Лашкарава, Гарібашвілі сказав, що всі особи, які брали участь в насильстві, будуть покарані.
Прем’єр-міністр не повинен подавати у відставку, заявив депутат більшості парламенту Грузії Михаїл Кавелашвілі, відгукуючись на події, що відбулися в Тбілісі 5-6 липня і смерть оператора Лексо Лашкарава.

За його словами, відповідальність за реагування на ці події взяло на себе МВС і потрібно дочекатися слідства і того, наскільки воно буде адекватним.

Нагадаємо, що біля будівлі парламенту з учорашнього дня проходить акція журналістів з вимогою відставки прем’єр-міністра Іраклія Гарібашвілі. Час для відставки йому було дано до сьогоднішнього полудня.

Читайте також:
На Мальті до 15 років в’язниці засудили вбивцю журналістки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна