“Щоб діти України забули жахи війни”: завдяки консулу Піричу ще 88 дітей ветеранів і загиблих в АТО/ООС прибули на морський відпочинок у Хорватію

 

Ще 88 дітей учасників АТО/ООС прибули на відпочинок до Хорватії завдяки почесному консулу України в Хорватії Івіці Піричу.

“П’ять років тому мені спало на думку допомогти українському народові. І зробити це реально, а не на словах. Тоді й почалася гуманітарна акція, яка триває досі. Вона спрямована перш за все на реабілітацію воїнів української армії та відпочинок дітей загиблих і тяжкопоранених бійців ЗСУ в Хорватії. За ці роки до неї було залучено майже півтори тисячі українців – хоча, якби не епідемія коронавірусу, реабілітація на середземноморському узбережжі торкнулася б не менше п’яти тисяч осіб”, – каже Івіца Пірич.

Тепер, коли COVID-19  поступово відступає, програма допомоги українським дітям від почесного консула Хорватії знову набирає обертів.

Спочатку на турнір до Республіки Хорватія вирушили дитячі футбольні команди, а тепер, на початку липня, на повноцінний відпочинок на Адріатичне узбережжя прибули 88 дітей з Львівської області.

“Всі батьки цих дітей – справжні герої України. Багато з них, зокрема командир взводу 146-го ремонтно-відновлювального полку лейтенант Володимир Савонюк, старші солдати Віктор Коренівський і Любомир Кузьмін, солдат Олег Клим, віддали свої життя, захищаючи Батьківщину. Допомогти їхнім дітям та іншим – це лише маленька частинка того, що я їм можу дати”, – заявляє Пірич.

Шлях дітлахів до Хорватії не обійшовся без ложки дьогтю. Угорщина, попри всі зусилля організаторів поїздки, не пропустила два автобуси з дітьми через свій кордон – транзит угорською територією заборонено через карантин навіть у таких випадках. Тоді на допомогу прийшли українські дипломати. Маршрут змінили в бік Румунії, потім була Сербія – і нарешті прибуття до Хорватії.

Діти віком від 9 до 15 років благополучно розмістилися в селищі Сегет-Доні, в готельному комплексі Medena, що за 150 метрів від галькового пляжу і за 3,5 км від міста Трогір, внесеного до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

До речі, всього за декілька десятків кілометрів від нього, в Спліті, розташований офіс почесного консула України в Хорватії Івіци Пірича.

“Я впевнений, що українські діти отримають прекрасний відпочинок, а також дізнаються про хорватську культуру. Моя мета – допомогти з реабілітацією українським дітям і воїнам, і я дуже задоволений, що Хорватія може прийти на допомогу Україні в складні для неї часи”, – каже Пірич.

…Як свідчить давня істина, друг пізнається в біді. Простягнути руку допомоги в скрутну годину – дорого коштує. А якщо це відбувається на рівні двох держав, то це взагалі безцінно.
Агресія Росії проти України розділила історію на “до” і “після”. Загинули понад 4 тисячі українських воїнів, отримали поранення – більш як 10 тисяч. Скільки горя війна принесла в сім’ї постраждалих – неможливо навіть уявити. Забути це діти з сімей загиблих і тяжкопоранених захисників України, напевно, не зможуть ніколи. “Але життя, незважаючи ні на що, триває, і діти в ньому – найголовніше”, – вважає хорватський почесний консул в Україні Івіца Пірич.

підготував: Олег Міро

Читайте також новину з початку проєкту Піріча у 2016 році:
За сприяння хорватського футболіста оздоровилася тисяча дітей і військових ЗС України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна