Найвищу оцінку комісії із відбору директора “Мистецького арсеналу” отримав скандальний ексміністр культури Михайло Кулиняк

доповнено

У Києві оголошено повторний конкурс на посаду генерального директора Національного культурно-мистецького та музейного комплексу “Мистецький арсенал”, адже жоден із кандидатів не набрав більшості голосів – щонайменше п’ять.

Найбільш значну підтримку на доборі – чотири “за” – отримав скандальний ексміністр культури Михайло Кулиняк.

Про це у вівторок, 6 липня, у фейсбуці написала журналістка Мирослава Барчук.

Чинна очільниця “Мистецького арсеналу” Олеся Островська-Люта отримала три голоси, Наталія Заболотна та Ірина Кислян – по одному голосу.

Член конкурсної комісії Гліб Вишлінський опублікував весь список кандидатів.

“Хоча більшість комісії прийняла рішення голосувати за кандидатів на директора “Мистецького арсеналу” таємно, мені немає чого приховувати. Для мене Олеся Островська цього разу була найсильнішим кандидатом”, – написав він у фейсбуці.

52-річний музикант Михайло Кулиняк за часів президента-втікача Віктора Януковича – із 2010 по 2012 рік – був міністром культури України. З 2013-го по 2014 рік – генеральний директор Національного палацу мистецтв “Україна”.  Сьогодні він працює директором Інституту сучасного мистецтва Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв.

“Один з кандидатів на посаду директора “Мистецького арсеналу” – Михайло Кулиняк, більш відомий як скрипаль Януковича та міністр культури, який вміє грати зі скрипкою між ніг”,  – зазначив у фейсбуці письменник і журналіст Богдан Логвиненко.

За словами Логвиненка, Кулиняк стверджував, мовляв, “щоб ми не казали про режим Януковича, він тоді багато хорошого встиг зробити”.

Під час виступу ексурядовець не згадував, що при ньому в 2012 році з Міністерства культури зникли чотири картини відомих українських художників, які були надані Кабміну для експонування в урядових кабінетах.

У травні 2012 року Кулиняк призначив свою племінницю Оксану Гайдук головним редактором журналу “Українська культура”. Напередодні з видання у повному складі звільнилася редакція.

Не згадав ексміністр і про скандал, коли заступниця гендиректора Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Влада Литовченко-Прокаєва заявила, що дала хабар у розмірі 50 тисяч доларів за свою посаду.

Під час роботи в палаці “Україна” Михайло Кулиняк організував три концерти російського виконавця Стаса Михайлова і називав його “культурним феноменом”.

Михайлов відомий, зокрема, заявами про прихильність до політики президента РФ Володимира Путіна.

“Як вам біографія? Класний буде в нас “Мистецький арсенал”? Маємо час на розголос до наступного конкурсу”, – зрезюмував Богдан Логвиненко.

Читайте також:
Олена Зеленська увійшла до складу ради “Мистецького арсеналу”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.