В Україні запрацювала система автоматичного арешту коштів на рахунках боржників

 

В Україні у вівторок, 6 липня, запрацювала Автоматизована система виконавчого провадження (АСВП), яка дозволить автоматично списувати з рахунків українців борги за будь-яким рішенням суду, вимогою державних або приватних виконавців.

Як передає “Новинарня“, сьогодні набув чинності наказ Міністерства юстиції України № 1061/5.

Система дозволить автоматично списувати (арештовувати) борги за кредиами, аліментами, комунальні борги, борги за зарплатою, несплачені штрафи за порушення правил руху тощо.

Державний або приватний виконавець тепер може створити в АСВП спеціальний запит про наявність коштів у боржника, який автоматично надійде всім банкам, які приєдналися до системи.

Банки повинні надати інформацію протягом години.

Виконавець в АСВП може створити постанову про арешт коштів боржника, направити банкам вимогу про списання грошей та реквізити виконавчої служби, на які їх потрібно перевести.

Банки зі свого боку зможуть швидко вилучати гроші з рахунків.

Разом із боргом у громадянина можуть списати судовий збір, додатковий штраф або пеню за прострочену заборгованість.

Арешт і списання можуть бути накладені також на соціальні рахунки, на які надходять пенсія, зарплата, стипендія і соцдопомога.

Перелік банків можуть автоматично списувати борги з рахунків – “ПриватБанк”, Monobank, “ТАСкомбанк”, “Оксі Банк”, “Банк Восток”, “Індустріалбанк”, “ПроКредит Банк”.

За даними Мін’юсту, ще 44 банківських установи підключені до тестового режиму, одинадцять банків перебувають на стадії попередніх налаштувань для початку тестування.

Таким чином, найближчим часом 62 з 73 банків приєднаються до системи автоматизованого списання боргів.

Читайте також:
Мін’юст дозволив автоматичне списання боргів із рахунків громадян: як це працюватиме

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна