Суд в Росії засудив ідеолога ПВК “ЄНОТ”, що воювала проти України, до 10,5 років колонії за рекет

 

Суд у Туапсе (Краснодарський край РФ) засудив ідеолога і скарбника військово-патріотичної організації “Єдині народні громадські товариства” (відома як ПВК “ЄНОТ”) Володимира Морозова до десяти з половиною років колонії суворого режиму. Його визнали винним в участі в злочинному співтоваристві і вимаганні із застосуванням насильства, повідомляє російське видання “Коммерсант” з посиланням на прес-службу суду.
Раніше ця приватна військова компанія брала участь в окупації Криму та бойових діях проти України на Донбасі

55-річного Морозова визнали винним за частиною 2 статті 210 (участь у злочинному співтоваристві) і за частиною 3 статті 163 Кримінального кодексу Росії (вимагання із застосуванням насильства).

Своєї провини він не визнав. Його адвокат коментувати вирок відмовився, пише газета.

За даними “Коммерсанта”, Морозова затримали в рамках розслідування справи про напад на жителя Туапсе Петра Супонєва, який відбувся в серпні 2018 року.

Тоді, як встановило слідство, жителі Москви Денис Карабан і Василь Мінчик проникли у двір будинку Супонєва в Туапсе, замкнули в гаражі його дружину, а потім кілька разів ударили, зажадавши від нього передати права на земельну ділянку людині, яку вони назвали.

Як пише газета, Карабан і Мінчик виявилися членами ПВК “ЄНОТ”, яка була створена нібито з метою “військово-патріотичного виховання молоді”.
Як випливає з вироку суду, насправді учасники ПВК “ЄНОТ” насправді займалися неофіційними розшуком і стеженням за людьми на замовлення, а також нападами на громадян і розкраданнями їхнього майна.

Як встановив суд, Морозов разом із лідером ПВК Романом Теленкевичем розробляв план нападу на Супонєва і вимагання в нього майна, а також передав виконавцям 150 тисяч рублів в якості гонорару за цей злочин.

За версією слідства, Морозов вступив в ПВК “ЄНОТ” в 2016 році. В організації він був ідеологом і скарбником – зберігав здобуті злочинним шляхом кошти і розподіляв їх між учасниками. Він розробив доктрину діяльності ПВК на основі релігійно-патріотичних поглядів.

Слідство запідозрило учасників ПВК “ЄНОТ” у злочинній діяльності восени 2019 року.

“Згідно зі статутом, “РОО Е.Н.О.Т.” створена для сприяння військово-патріотичному вихованню молоді, в тому числі шляхом організації вивчення і збереження історичних матеріалів, підтримки і розвитку високих духовно-моральних традицій, що є складовою частини громадянського суспільства тощо, – цитував “Коммерсант” матеріали справи. – При цьому фактичною метою даної організації було маскування планованої злочинної діяльності з надання послуг, пов’язаних із розшуком осіб, стеженням, адресною установкою, залякуванням, розкраданням майна, нападами та іншими неправомірними діями”.

Підозрюваними у справі стали співробітники управління ФСБ по Москві і області майори Олександр Мрищук та Антон Барякшев. Їх запідозрили в організації злочинного співтовариства з використанням службового становища, бандитизмі, розбої й крадіжках.
За версією слідства, “чекісти” віддавали лідеру “єнотів” Теленкевичу накази, які виконували невстановлені учасники організації.

Видання також писало, що члени ПВК “ЄНОТ” брали участь у військових діях на сході України і в Сирії, а також в окупації Криму. Самі учасники говорили, що брали участь не в бойових, а в гуманітарних операціях, однак на фото і відео вони в основному були в камуфляжному одязі і зі зброєю, відзначав “Коммерсант”.

У 2016 році маріонетковий “глава Криму” Сергій Аксьонов оголосив подяку Теленкевичу як члену “Союзу добровольців Донбасу” “за мужність і високий патріотизм у захисті конституційних прав і свобод жителів Криму”.

Читайте також:
У Лівії розбився вертоліт із російськими найманцями з ПВК “Вагнера”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна