Наймасштабніші за історію існування: в Одесі урочисто відкрили навчання Sea Breeze-2021

 

В Одесі урочисто відкрили українсько-американське навчання Sea Breeze – 2021.

Церемонія відбулася в понеділок, 28 червня, за участі представників майже 30-ти країн-учасниць.

Тема цьогорічного багатонаціонального навчання – проведення міжнародної морської операції з безпеки в кризовому регіоні відповідно до стандартів НАТО задля підтримання миру та безпеки.

Мета навчання – набуття досвіду дій у міжнародному середовищі під час проведення операцій у складі багатонаціональних сил міжнародних операцій.

“Цього року навчання серії “Сі Бриз” є наймасштабнішими, про що свідчить рекордна кількість держав-учасниць, воно триватиме з 28 червня по 10 липня в місті Одесі, Очакові, Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський та інших районах нашої країни”, – інформує пресцентр ВМС ЗСУ.

В “Сі Бризі” беруть участь близько 30 кораблів, катерів та суден, більше 30 літаків і вертольотів, до 5000 особового складу та 50 одиниць озброєння і військової техніки. Керування застосуванням та забезпечення взаємодії міжнародними, міжвидовими, міжродовими і міжвідомчими угрупованнями покладено на Морське командування ВМС ЗС України, яке було створено з метою розділення функцій генерування та застосування відповідно стандартів НАТО та плану реформування українського флоту.

“Цього року участь в “Сі Бризі” беруть представники майже всіх континентів світу, це знак того що Україну підтримує весь цивілізований світ. Навчання, яке має велику історію, починаючи з 1997 року, має потужний меседж – це підтримка стабільності та миру в нашому регіоні. Наша мета – зробити Чорне море безпечним для країн всіх континентів”, – наголосив під час своєї промови командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Головні завдання навчань – всебічна підготовка військовослужбовців, штабів та підрозділів ВМС ЗС України до спільних дій з військовими формуваннями збройних сил держав-членів НАТО, отримання досвіду з питань оперативного планування, ведення бойових дій за стандартами та процедурами НАТО, підвищення рівня взаємосумісності та міжвидового співробітництва між ЗС України, іншими збройними формуваннями України та збройними силами держав членів та партнерів Північноатлантичного Альянсу.

Основний акцент хочуть зробити на відпрацюванні таких елементів, як протичовнова, протикатерна, протиповітряна оборони, протимінні дії, прибережні, річні і морські операції з перехоплення і протидії незаконним збройним формуванням.
Не менш важливими буде протидія інформаційним операціям та кібербезпека, оборона важливих об’єктів інфраструктури за підтримки авіаційних, сухопутних підрозділів та сил спеціальних операцій.

Під час берегової компоненти навчань буде відпрацьовано взаємодію багатонаціональної тактичної групи у ході спільної операції “в кризовому регіоні” за участю морських піхотинців і спеціальних підрозділів країн-учасниць.

Урочиста церемонія тривала під керівництвом командувача Військово-Морських Сил ЗС України контр-адмірала Олексія Неїжпапи. Керівництво навчань від української сторони буде здійснюватися заступником командувача ВМС ЗС України капітаном 1 рангу Олексієм Доскато, від США — капітаном 1 рангу Стюартом Бауманом.

Довідково: 
Sea Breeze – міжнародні військові навчання, які проводять на території України починаючи з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступають Україна та США. Україна надає військову та цивільну інфраструктуру чорноморського узбережжя, а США підтримують навчання фінансово.
У Sea Breeze беруть участь військові з країн чорноморського регіону, окрім Росії. Разом вони відпрацьовують маневри у морі та на суші.
Минулого року метою навчань “Сі Бриз” було підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС ЗС України, ВМС США, країн-членів НАТО та держав-партнерів під час виконання спільних завдань задля підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення стабільності в Чорноморському регіоні.

Читайте також:
Американські морпіхи, понад 30 кораблів, Bayraktar та інше: в Одесі спланували навчання “Сі Бриз-2021”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна