Міноборони і Мінстратегпром знову зривають держоборонзамовлення, – Костенко

 

Міністерство оборони та Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України не змогли вчасно розробити нормативно-правову базу для виконання ЗУ “Про оборонні закупівлі”. Тому МОУ за перше півріччя 2021-го уклало один контракт, а “Укроборонпром” – жодного.

Про це в четвер, 24 червня, заявив секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардеп від “Голосу” Роман Костенко під час круглого столу “Що відбувається з оборонними закупівлями?”, передає АрміяInform.

Костенко висловив занепокоєння темпами та якістю імплементації нового Закону України “Про оборонні закупівлі”.

Він повідомив, що на поданий ним запит щодо кількості контрактів, укладених за перше півріччя, Міноборони уклало один, а “Укроборонпром” – жодного. Причина – відсутність передбаченого законом нового електронного реєстру та непрацюючі підзаконними актами

“Чи не основне спрямування цього закону – направити Міністерство оборони на планування і здійснення закупівель в середньостроковій та довгостроковій перспективі. Цей закон спрямований на те, щоби задовольняти потреби Збройних сил і є досить прогресивним”, – зазначив Роман Костенко.

Водночас нардеп наголосив, що закон не працює.

“Це відбувається через відсутність підзаконних актів, які необхідні для того, щоб закон “Про оборонні закупівлі” почав ефективно працювати. Іншими словами – старий закон вже не працює, адже втратив чинність, а новий ще не працює. Отже, нам потрібно зробити все необхідне, щоби закон запрацював, створити необхідні інституції та почати планувати в середньостроковій і довгостроковій перспективі. Перелаштувати під таке планування підприємства “Укроборонпрому”, – пояснив Костенко.

Він наголошує, що Україна повинна закупляти те, що необхідне Збройним силам.

” (…) якщо, наприклад, підприємства “Укроборонпрому” не можуть задовольнити такі потреби, то ми повинні мати змогу купити необхідні товари у інших виробників. До речі, закон «Про оборонні закупівлі» зокрема на це спрямований”, – підсумував секретар профільного комітету парламенту.

Читайте також:
Обсяги виробництва Укроборонпрому зросли на 21%, – Гусєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна