Режим Лукашенка прагне включити гасло “Жыве Беларусь” і біло-червоний прапор до переліку нацистських

 

Міністерство внутрішніх справ Республіки Білорусь запропонувало включити національний білоруський біло-червоно-білий прапор і гасло “Жыве Беларусь” до переліку нацистської символіки й атрибутики.

Про це інформує “Радіо Свобода” з посиланням на провладний Союз журналістів Білорусі.

До КДБ Білорусі вже надійшов на узгодження проєкт акту МВС “Про визначення списків організацій та інших структур, нацистської символіки і атрибутики”.

У документі міститься список нацистської (колабораціоністської) символіки і атрибутики, зокрема біло-червоно-білий національний білоруський прапор і слоган “Жыве Беларусь!”, які активно використовуються під час масових акцій протесту проти режиму Лукашенка.

Їхнє використання приписується режимом Лукашенка колабораціоністським формуванням і організаціям під час Другої світової війни.

Торік самопроголошений президент  РБ Олександр Лукашенко заявляв, що не ходить під біло-червоно-білим прапором, адже він начебто “фашистський”, та заявляв про намір “прибрати цю фашистську символіку з суспільства”.

Біло-червоно-білий прапор – історичний національний символ Білорусі, офіційний прапор Білоруської Народної Республіки (1918–1919) і державний прапор Республіки Білорусь до 1995 року.
Після референдуму, ініційованого та незаконно проведеного Лукашенком, використання цього прапора в державі фактично заборонили. Офіційним став прапор, аналогічний прапору Білоруської РСР, лише без серпа і молота, а біло-червоно-білий перетворився на символ протесту.

Гасло “Живе Білорусь” як політичний національний заклик вперше прозвучав у 1910 році. У 1920-х цей заклик звучав на зборах білоруських студентів у Празі, пізніше – на білоруських зборах у Парижі, Вільнюсі.
У Другій світовій війні “Живе Білорусь” використовувався білорусами незалежно від політичних поглядів, у тому числі в радянській пресі.

Читайте також:
Режим Лукашенка переслідує медиків, що брали участь в акціях і допомагали протестувальникам, – Amnesty International

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна