Незаміжнім жінкам Саудівської Аравії дозволили жити і подорожувати самостійно

 

У Саудівській Аравії незаміжні, розлучені та жінки, чиї чоловіки померли, отримали право жити й подорожувати самостійно.

Влада країни вилучила з відповідного закону пункт, згідно з яким кожна доросла незаміжня жінка повинна бути передана чоловікові-опікуну.

Таку поправку влада внесла в закон №169 про дію шаріатських судів, пише The Independent.

Тепер у цій статті зазначено: “Доросла жінка має право вибирати, де їй жити. Опікун може повідомити про неї до суду тільки тоді, коли в нього є докази, що підтверджують, що жінка вчинила злочин”.

Йдеться тільки про незаміжніх жінок. Ті, що перебувають у шлюбі, відповідно до закону, зобов’язані жити разом із чоловіком.

Поправка до закону також надала жінкам право реєструвати народження дитини, шлюб чи розлучення та видавати офіційні сімейні документи. Саудівські жінки також мають право бути опікунами над неповнолітніми дітьми.

“Сім’ї більше не можуть подавати позови проти своїх дочок, які вирішили жити поодинці”, — заявив адвокат Найф Аль Мансі в інтерв’ю виданню World Gulf.

За його словами, суди більше не прийматимуть такі справи, хоча раніше їм надавали пріоритет.

Зазначимо, що цю поправку внесли до закону через 11 місяців після того, як шаріатський суд відхилив позов державної прокуратури проти Меріам Аль-Етібі. Батьки звинуватили жінку в тому, що вона покинула будинок і поїхала в столицю Ер-Ріяд без дозволу.

Тоді суд ухвалив, що “жінка — це нормальна доросла людина, яка має право вирішувати, де хоче жити“, а значить у діях Меріам немає нічого злочинного. Тепер це вирішили зробити нормою і на державному рівні.

Читайте також:
У Саудівській Аравії жінки вперше отримали дозвіл кермувати автомобілем

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна