На Київщині затримали хакерів, що завдали збитків іноземним компаніям на $500 млн. ВІДЕО

 

У Київській області та столиці працівники кіберполіції затримали групу хакерів, що криптували дані на серверах іноземних компаній і завдали їм шкоди на щонайменше 500 млн доларів.

Про це в середу, 16 червня, повідомили у пресслужбі кіберполіції.

Зазначається, що в міжнародній операції взяли участь правоохоронці США і Південної Кореї.

До злочинної групи входило шестеро осіб. Атаки на сервери компаній вони проводили за допомогою шкідливого програмного забезпечення, а за дешифрування даних вимагали викуп у криптовалюті. У разі несплати погрожували оприлюднити конфіденційну інформацію.

За даними слідства, у 2019 році група вірусом-шифрувальником Clop атакувала чотири корейські компанії й заблокувала 810 внутрішніх серверів і компʼютерів.

Також вони захоплювали компʼютери вірусом Сobalt Strike.

У 2021 році хакери атакували Медичну школу університету Стенфорда, Університету Мериленду і Університету Каліфорнії. Вони зашифрували персональні дані співробітників і фінансові звіти, вразивши вірусами всі системи.

Правоохоронці провели 21 обшук в будинках хакерів і в їх авто.

До обшуків залучили спецпідрозділ поліції. Правоохоронці вилучили компʼютерну техніку, автомобілі та близько п’ять млн грн готівкою.

Як повідомили в пресслужба офісу генпрокурора, все майно членів хакерської групи заарештоване.

В Україні проти хакерів відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 КК (несанкціоноване втручання у роботу компʼютерів) і ч. 2 ст. 209 КК (легалізація майна, отриманого злочинним шляхом). Їм загрожує до восьми років увʼязнення.

Читайте також:
Хакери РФ атакували поліцію Нідерландів під час розслідування катастрофи MH17, – ЗМІ

СБУ викрила хакерів, що крали персональні дані через додатки для Instagram

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.