“Прориву не сталося, але позиції Україна не здала”, – Заліщук про підсумки саміту НАТО

 

Світлана Заліщук
журналістка, народна депутатка VIII скликання, радниця голови правління “Нафтогазу” з міжнародного напрямку

Короткі підсумки Саміту НАТО для України або Бухарест-2 (FB)

  1. У підсумковій декларації є: запевнення, що Україна стане членом НАТО у майбутньому, “ПДЧ є невід’ємною частиною цього процесу”, Україна буде вирішувати своє майбутнє без втручання ззовні, НАТО буде допомагати Україні з реформами в секторі безпеки та оборони, а також зі зростанням стійкості проти гібридних загроз. НАТО буде співпрацювати з Україною щодо посилення безпеки в Чорному морі та розвивати Партнерство з розширених можливостей.
  2. Прориву не сталося, але й позиції Україна не здала. Хоча спроби послабити формулювання в цьогорічній підсумковій декларації, на жаль, були. Деякі країни пробували домогтися, аби ПДЧ взагалі не було згадано в фінальному документі.
    Битва за слова відбувалася до останнього дня. Текст затвердили не раніше суботи, і формулювання по Україні були частиною непростих суперечок членів НАТО. Віддаю належне особисто [віцепрем’єрці з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України] Ользі Стефанішиній і [міністрові закордонних справ] Дмитрові Кулебі та їхнім командам, які домоглися належного формулювання.
  3. Прориву, на жаль, не сталося. Але його й не варто було очікувати. Консенсусу щодо ПДЧ в НАТО нема. Це слоган, який коротко підсумовує всю дискусію про подальші політичні рішення щодо України та Грузії в Альянсі.
    Знаменник цього неконсенсусу – Кремль. Як і в 2008 році в Бухаресті, кілька європейських столиць продовжують “остерігатися ескалації з боку Росії” як реакції на надання ПДЧ для України та Грузії. На аргументи про те, що ненадання ПДЧ не вберегло від двох воєн в центрі Європи, контраргументів нема.
  4. Будучи відвертими, в історії української зовнішньої політики чимало важливих речей не ставалося через позицію Києва. Але цього разу з упевненістю можна стверджувати, що Україна за останні сім років сукупно зробила достатньо, аби ПДЧ отримати. Сьогодні можна відверто говорити, що м’яч на полі наших міжнародних партнерів.
  5. Замість підсумку. Боротьба триває. Це боротьба за зміну цивілізаційних речей, тому швидко і просто точно не буде. Україна має робити реформи, продовжувати інтеграцію до НАТО на практиці, далі працювати з партнерами й переконувати їх, точно не займати позицію ображеної жертви, але ставити гострі й легітимні питання.
  6. Україна точно буде в НАТО. Планую зробити собі таку фоточку під українським прапором згодом.

Читайте також:
В НАТО оголосили, що Україна стане членом Альянсу через ПДЧ

Столтенберг: Не Росії вирішувати, чи буде Україна в НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна