НАТО нарощуватиме військовий потенціал для протидії РФ, – Столтенберг

доповнено

НАТО продовжить нарощувати свій військовий потенціал та використовуватиме “широку комбінацію різних інструментів” для протидії російській агресії.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю телеканалу CNBC у неділю, 13 червня.

За його словами, “підхід НАТО до Росії заснований на тому, що ми називаємо двоїстим підходом”. Йдеться про оборону й діалог.

” (…) ми зараз здійснили найсерйозніше посилення нашої колективної оборони з часів закінчення холодної війни і будемо продовжувати зміцнювати її, підтримуючи високий ступінь готовності, нарощуючи кількість військ і збільшуючи оборонні інвестиції”, – сказав Столтенберг.

Генсек зазначив, що НАТО не буде “дзеркально повторювати те, що робить Росія”, але буде реагувати дуже жорстко і чітко, використовуючи широкий набір різних інструментів, як це робилося в останні роки.

Він заявив, що Альянс після припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) “не змінив своєї концепції” і не має наміру “розміщувати нові ракети наземного базування, здатні нести ядерну зброю”.

“Але ми подбаємо про те, щоби реагувати на нове нарощування озброєнь Росією, зокрема, нарощування ядерної зброї”, – сказав генсек, додавши, що одночасно зі зміцненням протиповітряної і протиракетної оборони НАТО буде здійснювати контроль над озброєннями – “це частина діалогу з Росією”.

Крім того, Столтенберг наголосив на важливості санкцій, введених проти Росії.

Він вважає, що їх застосування слід продовжувати разом із “більш значною підтримкою близьких партнерів, таких як Україна і Грузія”.

Нагадаємо, саміт НАТО відбудеться 14 червня у Брюсселі. Україна не запрошена на цей захід.

Проте генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг напередодні саміту лідерів Альянсу, 10 червня, поспілкувався з президентом України Володимиром Зеленським.

Читайте також:
Генсек НАТО Столтенберг заявив про російський слід у захопленні літака Ryanair у Мінську

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна