Німецькі “зелені” висунули кандидатку на федерального канцлера

 

З’їзд партії “Союз 90/Зелені” офіційно висунув кандидаткою у федеральні канцлери на парламентських виборах у Німеччині восени 2021 року співголову партії Анналену Бербок. Саме вона має скласти основну конкуренцію Арміну Лашету з ХДС.

На підтримку кандидатури Бербок висловилися 678 із 688 делегатів з’їзду “зелених”, який відбувається в режимі онлайн у суботу, 12 червня, повідомляє інформагенція dpa.

Цим же голосуванням було також визначено, що партійний список на виборах до Бундестагу разом із Бербок очолить інший співголова політичної сили – Роберт Габек.

Анналена Бербок подякувала однопартійцям за підтримку та назвала голосування проявом солідарності, вказавши також на те, що припустилася певних помилок в останні місяці.

“Зелені” – найбільш “проукраїнська” партія ФРН на даному етапі – номінували Бербок як кандидатку у канцлери у квітні. Після цього рішення популярність політичної сили зросла: опитування давали їй до 28% підтримки виборців. Упродовж певного часу “зелені” випереджали консервативний блок ХДС/ХСС, який перебував у кризі через “масковий скандал” та суперництво за право висуватися кандидатом у канцлери між Арміном Лашетом та Маркусом Зедером.
Згодом стало відомо, що Бербок із запізненням повідомила секретаріат Бундестагу про надходження у розмірі 25 тисяч євро, які вона отримала від “зелених” в останні роки як співголова політсили. Також викликали критику певні “коригування” у біографії політикині, що змусило її виправдовуватися.
Роберт Габек спричинив внутрішньопартійну дискусію, виступивши за надання Берліном оборонних озброєнь Україні. Ця позиція Габека наразилася на жорстку критику представників провідних політсил Німеччини, і уряд заявив, що не має наміру постачати зброю Україні.
Як наслідок такого розвитку подій популярність “зелених” дещо знизилася. За даними опитування, проведеного на замовлення телеканалу ZDF та оприлюдненими 10 червня, блок ХДС/ХСС лідирує, маючи підтримку 28% виборців, “зелені” набирають 22%. Опитування на замовлення каналу ARD дає консерваторам також 28%, а “зеленим” – 20%.
Вибори до Бундестагу відбудуться у вересні цього року.

Читайте також:
Правління партії ХДС визначилося з кандидатом у канцлери Німеччини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна