Європарламент схвалив запровадження COVID-сертифіката ЄС

 

Європарламент підтримав запровадження європейського цифрового COVID-сертифіката, що має забезпечити свободу пересування у Європі на час пандемії.

Про це в середу, 9 червня, інформує “Європейська правда”.

Пленарне засідання прийняло новий Регламент ЄС щодо цифрових COVID-сертифікатів 546 голосами проти 93 та 51 утримались (сертифікати для громадян ЄС) та 553 проти 91 та 46 утрималися (сертифікати для громадян третіх країн).

Сертифікат видаватиметься національними органами безкоштовно та буде доступний у цифровому або паперовому форматі, що містить QR-код.

Документ засвідчуватиме, що людина була щеплена проти COVID-19, нещодавно отримала негативний результат тесту або вилікувалась від інфекції. На практиці це будуть три окремі сертифікати. Спільна система ЄС дозволить зробити сертифікати сумісними та перевіреними в Європейському союзі, а також запобігти шахрайству та підробці.

Система застосовуватиметься з 1 липня 2021 року та діятиме протягом 12 місяців. Сертифікат не буде передумовою вільного пересування і не буде вважатися проїзним документом.

Усі країни ЄС повинні приймати сертифікати про щеплення, видані в інших державах-членах для вакцин, дозволених Європейським агентством з лікарських засобів (EMA).

Держави-члени самі вирішують, чи приймають вони також сертифікати на вакцини, перелічені Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) для екстреного використання.

Тепер текст повинен бути офіційно прийнятий Радою ЄС та опублікований в Офіційному журналі для негайного набрання чинності та застосування з 1 липня 2021 року.

Читайте також:
COVID-19 в Україні: 1,4 тис. нових хворих за добу, щеплено 53 тис. осіб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна