Апеляційний суд в Гаазі підтвердив довічний вирок екскомандувачу армії боснійських сербів Ратко Младичу

 

Апеляційний суд у Гаазі затвердив довічний вирок колишньому генералу армії боснійських сербів Ратко Младичу за обвинуваченням в скоєнні артилерійських обстрілів цивільних осіб у боснійській столиці Сараєві та організації в липні 1995 року в Сребрениці різанини близько восьми тисяч мусульман.

Про це у вівторок, 8 червня, повідомив Міжнародний залишковий механізм ООН для кримінальних трибуналів.

“Апеляційна палата повністю відхилила апеляційну скаргу обвинувачення, при цьому судді Нгум і Пантон не погодились, і, відповідно, підтвердила висновок Судової палати, що пан Младич не винен у геноциді за пунктом 1 обвинувального акта стосовно злочинів, скоєних проти боснійських мусульман та боснійських хорватів у певних муніципалітетах Боснії та Герцеговини… Апеляційна палата підтвердила покарання у вигляді довічного позбавлення волі, призначене пану Младичу Судовою палатою”, – йдеться в повідомленні.

Як інформувала “Новинарня“, 22 листопада 2017 року Міжнародний кримінальний трибунал ООН з питань колишньої Югославії визнав колишнього командира армії боснійських сербів Ратка Младича винним за десятьма з 11 пунктів обвинувачень у воєнних злочинах та злочинах проти людства, зокрема геноциді, і засудив його до довічного ув’язнення.

Суд над сербом Ратком Младичем (начальник штабу війська Республіки Сербської 1992-1995 років) є останнім судовим процесом у трибуналі, який був створений у Гаазі в 1993 році для розслідування злочинів, скоєних під час війни в колишній Югославії початку 1990-х років.

75-річного Младича обвинувачували в скоєнні артилерійських обстрілів цивільних осіб у боснійській столиці Сараєві та організації в липні 1995 року в Сребрениці різанини близько восьми тисяч мусульман. Прокурори стверджують, що солдати Младича відтіснили голландських миротворців ООН, перш ніж відокремити для розстрілу чоловіків від літніх людей, жінок і дітей.

У 2007 році міжнародний трибунал ухвалив, що масове вбивство було геноцидом, здійсненим силами боснійських сербів.

У 1995 році трибунал висунув звинувачення проти Младича, але він продовжував ховатися в Сербії, поки Белград його не заарештував і не передав у травні 2011 року.

Младич заперечує всі обвинувачення. У 2016 році трибунал встановив, що політичний керівник Младича Радован Караджич винний за схожими звинуваченнями і засудив його до 40 років позбавлення волі.

Президент Сербії часів війни Слободан Мілошевич помер від серцевого нападу у в’язниці Гаазького трибуналу 11 березня 2006 року.

Читайте також:
Суд у Гаазі виправдав націоналіста Шешеля,
обвинуваченого в злочинах під час балканської війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна