На відміну від ООС, місія ОБСЄ фіксувала порушення “тиші” на фронті у дві попередні доби

 

Удень 3 червня, коли у зведенні ООС повідомлялося про відсутність обстрілів на фронті, спостерігачі Організації з безпеки та співробітництва в Європі нарахували 79 випадків порушення режиму припинення вогню.

Про це йдеться у щоденному звіті №128/2021 СММ ОБСЄ, поширеному 4 червня, який охоплює день 3 червня до 19:30.

Всі порушення з обох боків (обстріли, вибухи) місія ОБСЄ задокументувала в Донецькій області.

“У Донецькій області СММ зафіксувала 79 порушень режиму припинення вогню, включаючи 4 вибухи невизначеного походження.
Більшість порушень відбулося в районах поблизу Донецької фільтрувальної станції (ДФС; 15 км на північ
від Донецька), а також на північ від н. п. Широкине (підконтрольний уряду, 100 км на південь від Донецька)…
У Луганській області місія не зафіксувала порушень режиму припинення вогню”, – сказано у звіті.

Варто зазначити, що в пресцентрі штабу ОС не йшлося про якісь порушення режиму припинення вогню (обстріли, вибухи та ін.) протягом двох діб поспіль – 2-3 червня.
Натомість СММ ОБСЄ реєструвала порушення в обидва дні. Зокрема, 2 червня в Донецькій області спостерігачі місії зафіксували три порушення режиму припинення вогню, в тому числі один вибух. У Луганській області – 357 порушень режиму припинення вогню, в тому числі 32 вибухи.

Варто зазначити, що методологія фіксування порушень режиму припинення вогню в ООС і СММ ОБСЄ відрізняється. ОБСЄ фіксує й одиничні постріли та вибухи, причому з обох боків, тоді як штаб ООС рахує як одне порушення артналіт чи бій незалежно від кількості випущених боєприпасів.
Штаб ООС дає статистику за всю добу від українських військових, а спостерігачі СММ ОБСЄ працюють не повсюдно та лише у світлу частину доби. Також вони застосовують камери спостереження на деяких ділянках. Але зауважують, що, наприклад, 3 червня камера СММ в Петрівському не функціонувала, а погодні умови обмежували можливості ведення спостереження за допомогою деяких інших камер місії.

Читайте також:
Після двох діб “тиші” окупанти вдарили з мінометів під Пісками і Новгородським

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна