На Донбасі за п’ять місяців від мін загинули 20 цивільних, 56 – поранені

 

За період з 1 листопада 2020 року по 31 березня 2021 року у Донецькій та Луганській областях внаслідок спрацьовування мін, невибухлих боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів загинули 20 цивільних людей, ще 56 отримали поранення.

Про це в четвер, 3 червня, повідомляє “Укрінформ” із посиланням на звіт, опублікований на сайті ОБСЄ.

“Протягом звітного періоду Місія підтвердила інформацію про 76 жертв серед цивільного населення (20 загиблих і 56 поранених) внаслідок спрацьовування мін, невибухлих боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів. Серед поранених та загиблих понад 85% — чоловіки (56) та хлопчики (9), решта — жінки (10) та одна дівчинка”, – йдеться у звіті.

У Донецькій області відбувся 31 підрив: 12 у підконтрольних уряду районах і 19 – на тимчасово окупованих Росією. На Луганщину припадає 45 випадків: дев’ять у підконтрольних українському уряду районах і 36 – на окупованій частині області.

Більша частина цих жертв (44 осіб) – це випадки, коли мирні мешканці самі знаходили боєкомплекти, гранати чи інші невибухлі боєприпаси, які спрацьовували під час неправильного поводження з ними або спроб розібрати їх, зокрема для видобування деталей на продаж як металобрухт, намагаючись заробити собі на життя.

Згідно зі звітом, Україна залишається однією із найбільш забруднених мінами країн світу.

Протягом звітного періоду Місія зафіксувала майже 20 тисяч мін з обох боків лінії зіткнення (з яких близько 1 600 зафіксовано вперше).

Читайте також:
Окупанти дистанційно замінували Гранітне

На Луганщині СБУ виявила схрон із протипіхотними мінами, забороненими міжнародними домовленостями. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна