Нацбанк вводить в обіг монету на честь Євгена Коновальця. ФОТО

 

У середу, 9 червня, Національний банк України вводить в обіг пам’ятну монету “Євген Коновалець”, присвячену 130-річчю першого голови ОУН.

Про це інформує пресслужба НБУ.

“Пам’ятна монета “Євген Коновалець” номіналом 2 гривні продовжує серію “Видатні особистості України”, вона присвячена військовому і політичному діячеві, особистості, що символізує спадковість української національно-визвольної боротьби, – Євгену Михайловичу Коновальцю”, – йдеться в повідомленні.

На аверсі зобразили калинову гілку, яка обрамлює монету ліворуч, угорі викарбуваний тризуб, а по центру, на дзеркальному тлі – фалеристична пам’ятка часів визвольних змагань у вигляді монограми з двох літер “С”, переплетених гілкою калини (абревіатура “Січових стрільців”).

Також на аверсі закарбували цитату Коновальця:

“…Будемо мати силу, тоді вийдемо побідно з найгіршого лихоліття і здобудемо все, що нам треба”.

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено стилізований портрет Євгена Коновальця, ліворуч від якого напис “ОУН” та стилізований тризуб із мечем.

Фото: НБУ

Художниками монети є Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук, скульптор – Володимир Атаманчук.

Монету виготовили зі сплаву нейзильберу, вона важить 12,8 грамів та має 31 у діаметрі.

Всього випустили 35 тисяч таких монет.

Як відомо, 14 червня виповниться 130 років від дня народження Євгена Коновальця – полковника армії Української Народної Республіки, засновника та першого голови проводу Організації українських націоналістів.

Читайте також:
Рада підтримала запит до Зеленського про надання звання Героя України Євгену Коновальцю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна