США стежили за Меркель і Штайнмайєром за допомогою зовнішньої розвідки Данії, – ЗМІ

 

Агентство національної безпеки США могло стежити за світовими топполітиками. Зокрема, за канцлеркою Федеративної Республіки Німеччина Ангелою Меркель та колишнім головою МЗС, а зараз -президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмайєром.

Про це інформує німецьке видання Süddeutsche Zeitung із посиланням на джерела.

Зазначається, що АНБ використовувало партнерство з підрозділом зовнішньої розвідки Данії, щоби шпигувати за вищими чиновниками сусідніх країн.

Такі висновки є результатом внутрішнього розслідування в Данській службі оборонної розвідки з 2015 року щодо ролі АНБ у партнерстві.

За даними розслідування, яке охоплювало 2012-2014 роки, АНБ використовувала данські інформаційні кабелі для шпигунства за вищими посадовими особами Швеції, Норвегії, Франції та Німеччини, включаючи канцлерку ФРН Ангелу Меркель, колишнього міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра та екслідера опозиції Німеччини Піра Штайнбрюка.

На запитання про коментар щодо розслідування прессекретар німецької канцелярії заявив, що про ці звинувачення стало відомо лише з запитання журналістів та відмовився надалі коментувати.

Данія, близький союзник США, розміщує кілька ключових станцій посадки підводних інтернет-кабелів до Швеції, Норвегії, Німеччини, Нідерландів та Великої Британії.

Внутрішнє розслідування в розвідувальній службі Данії було розпочато в 2014 році після занепокоєння з приводу витоків від Едварда Сноудена роком раніше, що розкривали, як працює АНБ.

“Це гротескно, що дружні спецслужби справді перехоплюють і підглядають за вищими представниками інших країн. Політично я вважаю це скандалом”, – сказав Штайнбрюк німецькому мовнику ARD, пише “Європейська правда”.

Міністр оборони Швеції Петер Гультквіст сказав шведському телеканалу SVT, що “вимагає повної інформації про ці речі”. Міністр оборони Норвегії Франк Бакке-Єнсен заявив телерадіокомпанії NRK, що “слід сприймати звинувачення серйозно”.

Рішення від серпня минулого року про відсторонення керівника розвідувальної служби Данії та трьох інших посадових осіб з їхніх посад після критики та звинувачень у серйозних правопорушеннях з боку незалежної ради, яка контролює підрозділ, було зосереджене навколо розслідування 2015 року.

Торік уряд Данії заявив, що розпочне розслідування справи на основі інформації зі звіту викривача. Очікується, що це розслідування завершиться пізніше цього року.

Читайте також:
Колишній співробітник ЦРУ Сноуден отримав безстрокову посвідку на проживання в Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна