Колишній кремлівський політтехнолог Гельман відкриває артпростір в Одесі

 

Колишній кремлівський політтехнолог Марат Гельман, який працював в Україні на початку 2000-х, брав участь у президентській кампанії Віктора Януковича 2004 року і був співавтором технології цензури темників, відкриває артпростір в Одесі.

Презентувати проєкт детально обіцяють уже до літа, а запрацює він у серпні 2021 року, пише “Детектор.Медіа” в середу, 26 травня.

Відомо, що артпростір буде розташований у колишньому заводі шампанських вин на Французькому бульварі. Це спільний проєкт Гельмана та громадської організації “Інститут розвитку Одеси”.

Як зазначає видання, в лютому 2021 року на зустрічі в Одесі Гельман оголосив, що запропонує Одесі “нову стратегію просування міста через мистецтво”. Видання Muse писало, що в рамках проекту “Одеський будинок художника” планують в одній будівлі розмістити 50 артмайстерень, і проводити там сотні артподій на рік.

“Проєкт вже активно розвивають, а його ідеологом і промоутером став Марат Гельман, галерист, колекціонер і арт-менеджер, дуже відомий в світі сучасного мистецтва насамперед завдяки успішним арт-проектів в Пермі і Чорногорії”, — йшлося в публікації.

Про політтехнологічне минуле Гельмана одеські медіа не згадують.

“Інститут розвитку Одеси” у спільному проєкті з Маратом Гельманом представляє депутат Одеської міської ради від партії “Слуга народу” Вадим Мороховський, голова правління банку “Восток”.

Довідково: 
Російський колекціонер мистецтва і галерист Марат Гельман займався політтехнологіями з 1995 року. Заснував у Росії фонд “Ефективна політика”.
2001 року почав працювати в тіньовій політтехнологічній команді Віктора Медведчука, що готувала до виборів його Соціал-демократичну партію України (об’єднану). Приписував собі авторство цензурної технології темників, що тримала під контролем адміністрації президента Кучми провідні українські медіа. Гельман називав темники ефективним інструментом редакційної політики.
У 2002 році став заступником генерального директора “Общественного российского телевидения”. Залишивши цю посаду на початку 2004 року, долучився до політтехнологічної команди, яка готувала до виборів прем’єр-міністра Віктора Януковича.
Російська команда політтехнологів розробила низку маніпулятивних виборчих технологій, зокрема “поділ України на сорти” та тактику звинувачення кандидата Віктора Ющенка в роботі на Америку.

Читайте також:
В Одесі відкриють найбільшу пішохідну зону в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна