Більше фруктів, м’яса та традиційні страви: в Україні презентували нове 4-тижневе шкільне меню. ФОТО

 

В Україні презентували нове 4-тижневе меню для школярів, яке складається зі 160 страв.

Презентували меню в понеділок, 24 травня.

Меню розроблене в межах робочої групи шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.

Нове меню складається зі 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.

“У меню шкільних їдалень з’являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса у раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень”, – говорить Євген Клопотенко.

Він також додав, що в новому меню меншили кількість жиру, цукру та солі.

Ознайомитися з рекомендованим меню можна на сайті МОЗ.

Під час презентації показали таке меню:

салат з морквою, сиром та сметаною:

шпундру:

булгур:

львівський сирник:

йогурт, банан.

У пресцентрі Банкової додали, що в 2020 році за ініціативою першої леді України Олени Зеленської стартувала реформа системи шкільного харчування.
Роботу розпочали з комплексного дослідження системи харчування в українських школах, яке проводилося спільно з міністерствами економіки, освіти і науки та охорони здоров’я. Для комісійного обстеження було відібрано 500 шкіл комунальної форми власності, у яких навчається близько 300 тисяч учнів. Ознайомитися з результатами аудиту можна за посиланням.
Наступним важливим кроком реформи буде імплементація змін на місцях, впровадження системи контролю, продовження модернізації харчоблоків та популяризації культури здорового харчування в суспільстві, зазначила перша леді.

Читайте також:
Зеленський підписав закон про безкоштовне харчування дітей, батьки яких загинули на фронті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна