На Банковій сподіваються, що Україну ще запрсять на червневий саміт НАТО, де говоритимуть про наш ПДЧ

 

В офісі президента Зеленського сподіваються, що керівництво НАТО перегляне рішення про проведення саміту Альянсу “у вузькому колі” і запросить до участі партнерів, зокрема й Україну.

Про це йдеться в коментарі заступника керівника ОП Ігоря Жовкви, який поширив “Укрінформ“.

Коментуючи інформацію деяких ЗМІ про те, що Україну не запросили на саміт НАТО в червні 2021 року, на якому порушуватимуть питання надання Україні Плану дій щодо членства, Ігор Жовква пояснив, що з цього приводу “буде коректним говорити, що в Альянсі було ухвалено рішення про проведення 14 червня засідання Північноатлантичної ради НАТО на рівні глав держав та урядів країн-членів Альянсу“.

Тобто, відповідно до згаданого рішення, цьогорічний саміт НАТО 14 червня буде проведений без участі країн-партнерів Альянсу, до яких належить і Україна. У цьому саміті братимуть участь лише країни-члени, наголосив він.

Жовква зауважив, що Альянс дійсно іноді не проводить саміти із залученням країн-партнерів. Наприклад, такими були саміти у Лондоні 2019 року або Страсбурзі/Келі 2009-го, які пройшли лише за участю країн-членів.

Тому цьогорічний саміт Альянсу після обрання нового президента США досить очікувано може проходити саме у “вузькому колі” держав-членів НАТО, додав представник ОП.

“Ми не виключаємо, що ухвалене позавчора в штаб-квартирі НАТО рішення може бути не остаточним – за час, що залишився до саміту, союзники мають можливість його переглянути”, – підкреслив заступник керівника ОП.

Водночас Жовква наголосив, що “головним для нас є змістовне наповнення саміту 14 червня”.

“Тут ми можемо буди впевненими, що тема України буде обов’язково обговорена. Про це нас запевняли всі наші найближчі партнери-члени НАТО – і США, і Канада, і Німеччина, і Франція, і Польща”, – зазначив заступник керівника ОП.

Що стосується можливих рішень саміту, в тому числі щодо України, то вони будуть зафіксовані у його загальному підсумковому документі, і робота над таким документом ще триває, заявив Жовква.

“Ми продовжуємо переговори з нашими партнерами, щоб забезпечити врахування інтересів України у підсумковому рішенні Альянсу”, – зауважив посадовець.

Раніше деякі ЗМІ написали, що посли НАТО на зустрічі 6 травня затвердили програму саміту Альянсу, який має відбутись 14 червня, і Україну не запросили до участі у цьому саміті.

Читайте також:
США підтвердили підтримку України в отриманні ПДЧ НАТО, – Єрмак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна