Зеленський переговорив із главами МЗС країн Бенілюксу. Свій візит в Україну вони почали з Донбасу

доповнено

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з віце-прем’єр-міністром, міністром закордонних та європейських справ, зовнішньої торгівлі та федеральних культурних інституцій Королівства Бельгія Софі Вільмес, міністром закордонних справ Королівства Нідерланди Стефом Блоком і міністром закордонних та європейських справ Великого Герцогства Люксембург Жаном Ассельборном.

Глава держави подякував міністрам за те, що вони за власною ініціативою розпочали свій візит в Україну з поїздки на Донбас.

“Я думаю, що важливо не на словах знати, що там відбувається, а побачити все на власні очі. Знаю, що ви були в місті Щастя Луганської області. Ви самі бачили, як ми ставимося до Донбасу. Ми вкладаємо гроші в інфраструктуру”, — цитує Зеленського його пресслужба.

Володимир Зеленський наголосив, що важливо не лише розв’язувати питання деокупації тимчасово окупованої території Донбасу, а й робити так, щоб ті, хто мешкають на цій території, перетинають контактну лінію, почувалися людьми.

Глава держави детально поінформував міністрів про безпекову ситуацію на Донбасі, а також про кроки, які здійснює Україна для досягнення миру.

“Високопосадовці Бенілюксу позитивно оцінили послідовне дотримання Україною перемир’я на Донбасі. Президент окремо відзначив незмінну позицію країн Бенілюксу на підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, а також практичну допомогу у забезпеченні національної безпеки. У зв’язку з нарощенням Російською Федерацією збройних сил на кордонах України співрозмовники висловили спільну думку щодо неприпустимості таких дій, адже вони становлять загрозу для загальноєвропейської безпеки та стабільності”, – йдеться в пресрелізі Банкової.

Володимир Зеленський закликав країни Бенілюксу підтримати євроінтеграційні прагнення нашої держави, зокрема шляхом підписання декларацій щодо європейської перспективи України.

Учасники зустрічі також обговорили питання “Кримської платформи”. Глава держави підтвердив запрошення керівництву Бельгії, Нідерландів та Люксембургу взяти участь в інавгураційному саміті Кримської платформи 23-24 серпня 2021 року у Києві.

Про перебування міністрів закордонних справ Нідерландів, Бельгії та Люксембургу на Луганщині 6 травня розповів пресцентр ОС.

Район проведення ООС відвідали міністри закордонних справ Нідерландів, Бельгії та Люксембургу

Вчора, 6 травня, в рамках…

Опубліковано Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation Пʼятниця, 7 травня 2021 р.

Зазначається, що заступник командувача Об’єднаних сил генерал-майор Едуард Москальов поінформував іноземних гостей про те, що керівництво РФ продовжує реалізацію планів щодо пошуків шляхів подальшої дестабілізації обстановки на території України та недопущення реінтеграції тимчасово окупованих територій Луганщини та Донеччини.

“Російська Федерація намагається штучно загострити ситуацію в районі проведення ООС за рахунок збільшення обстрілів. Однак, не зважаючи на це, ситуація на Сході залишається повністю контрольованою підрозділами Збройних сил України, і Об’єднані сили знаходяться в готовності своєчасно і адекватно реагувати на загрози, що виникають”, – зауважив генерал Москальов.

Голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай ознайомив іноземних гостей із ситуацією в області. Він наголосив, що третина території Луганщини наразі є окупованою. “Але дякуючи нашим військовим, які стримують російську агресію, за останні два роки ми зробили позитивний прорив, зокрема, в розбудові інфраструктури”, – зазначив очільник Луганщини.

Делегація міністрів закордонних справ країн Бенілюксу ознайомилась із роботою ЦНАП та оглянула інфраструктуру КПВВ “Щастя”. Заступник командувача Об’єднаних сил з питань застосування сил та засобів ДПС України полковник Андрій Тишкевич поінформував іноземну делегацію, що КПВВ “Щастя” функціонує. Однак на даний час через транспортний коридор переміщуються лише гуманітарні вантажі на тимчасово окуповану територію області. Це спричинено блокуванням роботи зі сторони російсько-окупаційних військ.

Міністерка закордонних та європейських справ, зовнішньої торгівлі та федеральних культурних інституцій Королівства Бельгія Софі Вільмес висловила подяку від усієї делегації країн Бенілюксу та зауважила: “Сьогодні ми особисто переконалися, як змінюється Луганщина, покращуються умови життя місцевого населення. Висловлюємо Україні повну підтримку її територіальної цілісності та суверенітету”.

Читайте також:
США розглянуть запит про надання Україні додаткового озброєння, – Блінкен

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна