НАТО почало виведення військ з Афганістану

 

Північноатлантичний альянс розпочав організоване виведення своєї місії з Афганістану.

Про це заявив в четвер, 29 квітня, офіційний представник Альянсу, передає агентство AFP.

“У середині квітня союзники по НАТО вирішили почати виведення сил місії “Рішуча підтримка” до 1 травня, і це виведення вже почалося. Це буде впорядкований, скоординований і обережний процес”, – сказав агентству представник НАТО.

Члени НАТО погодилися в цьому місяці завершити свою місію в Афганістані, яка налічує 9600 осіб, після того, як президент США Джо Байден анонсував виведення американських військових з Афганістану і закликав покласти край найтривалішій війні Вашингтона.

Рішення було ухвалене незважаючи на побоювання, що воно може дозволити талібам відновити владу в країні.

Представник НАТО підкреслив, що безпека військ Альянсу “буде головним пріоритетом на кожному етапі шляху, і ми вживаємо всіх необхідних заходів, щоб уберегти наш персонал від шкоди”.

“Будь-які атаки талібів під час виведення військ зіткнуться з рішучою відповіддю. Ми плануємо завершити виведення протягом декількох місяців”, – сказав чиновник НАТО, відмовившись повідомити подробиці про терміни.

За словами Байдена, виведення військ США завершиться до 11 вересня, двадцятої річниці терактів 9/11 в Америці, які призвели до військового втручання США в Афганістан.

Міністерство оборони Німеччини заявило, що планує вивести з країни 1300 військовослужбовців до початку липня.

Місія НАТО “Рішуча підтримка”, яка значною мірою покладається на військову інфраструктуру Вашингтона, має персонал з 36 країн – як членів Альянсу, так і країн-партнерів.

Читайте також:
НАТО почало масштабні навчання на території Албанії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна