Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про переатестацію прокурорів

 

У четвер, 29 квітня, Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила у першому читанні зміни до закону про реформу прокуратури.

За відповідний законопроєкт №5157 проголосували 253 народних депутати, передає “Укрінформ”.

Документ передбачає обов’язкове проходження атестації для можливості обіймання посади прокурора в офісі генерального прокурора, обласній чи окружній прокуратурі, у тому числі в разі поновлення на посадах за рішеннями судів.

Також законопроєкт передбачає постійність дії кадрових комісій офісу генерального прокурора, обласних прокуратур, які забезпечують проведення атестації прокурорів.

Крім того, документ пропонує уповноважити генпрокурора скликати всеукраїнську конференцію прокурорів і з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ для призначення членів Ради прокурорів України.

Після ухвалення Верховною Радою 19 вересня 2019 року Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури” розпочалася реформа генпрокуратури.

Вона охоплювала атестацію та перевірку прокурорів ГПУ, створення офісу генпрокурора, який розпочав роботу 2 січня 2020 року. Також атестацію пройшли працівники регіональних та місцевих прокуратур. Передбачалося, що внаслідок реформування кількість прокурорів має зменшитися з 15 до 10 тисяч.

Після звільнення частина прокурорів подали до суду скарги, в яких просили поновити їх на посадах.

Читайте також:
Два роки президентства: законодавчі успіхи та невдачі Зеленського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна