Україна висилає російського консула в Одесі

 

Міністерство закордонних справ України оголосило консула генерального консульства Російської Федерації в Одесі небажаною для перебування на території України особою.

Про це у вівторок, 27 квітня, повідомили в пресслужбі МЗС.

“Він має залишити територію України до кінця дня 30 квітня 2021 року“, – зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС висловили рішучий протест у зв’язку з оголошенням 26 квітня МЗС Російської Федерації співробітника посольства України в Москві persona non grata.

“Повністю відкидаємо голослівні закиди про те, що оголошений persona non grata український дипломат нібито займався діяльністю, несумісною із дипломатичним статусом. Співробітник посольства України в Москві не здійснював жодних дій, що виходили б за межі його дипломатичних та консульських функцій”, – заявили в МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що рішення МЗС Росії грубо порушує Віденську конвенцію про дипломатичні зносини 1961 року, Віденську конвенцію про консульські зносини 1963 року та сталу дипломатичну практику.

“Розглядаємо такий крок як продовження розгорнутої в РФ антиукраїнської кампанії та черговий прояв недружніх дій проти співробітників дипломатичних установ України… У разі продовження російською стороною провокацій проти співробітників дипломатичних установ України в Росії залишаємо за собою право на подальші дії у відповідь”, – зазначили в МЗС.

Як інформувала “Новинарня“, 16 квітня в Росії повідомили про затримання співробітниками ФСБ в Петербурзі консула України Олександра Сосонюка нібито під час отримання закритої інформації з баз російських правоохоронних органів. “Ця діяльність несумісна зі статусом дипломатичного працівника і має явний ворожий характер щодо Російської Федерації”, – заявили в ФСБ. Через кілька годин Сосонюка відпустили. Наступного дня МЗС Росії оголосило про його видворення з країни.
Речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що затримання співробітника генерального консульства в Петербурзі – це чергова провокація на тлі дестабілізуючих дій Росії.
Заступник глави МЗС України Євген Єнін також заявив, що затримання консула є грубим порушенням Віденської конвенції, і Україна різко відреагує на це.
Єнін розповів, що росіяни зробили вигляд, що не впізнали представника українського консульства, коли затримували його.

Читайте також:
Росія оголосила двох болгарських дипломатів персонами нон-ґрата

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна